Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят „Хипократ“ разказва за прохождането на модерната фармация в България

Снимка: архив

Сбирката, която ни пренася във времето от края на Османската империя и първите десетилетия на новоосвободена България (края на XIX век), е дело на група пловдивски фармацевти. Те обиколили Южна България, за да съберат автентични експонати и да пресътворят духа на една от първите аптеки в Града под тепетата.

Любопитен факт от този период е, че специален правилник е определял цената на лекарствата в Града под тепетата, „Аптекарят не е можел да слезе нито по-надолу, нито да прескочи границата й. При всяко нарушение е следвала глоба и дори се е предвиждало затваряне на аптеката. Но повечето хора, освен че са били изключително стриктни в приготвянето на лекарствата, са имали и висок морал. Така че фармацията не е била търговия– пояснява екскурзоводът Таня Йорданова от общинския институт „Старинен Пловдив

Каква е била атмосферата в една от първите пловдивски аптеки, как са придобивали знанията си фармацевтите и кои са най-ценните експонати на този уникален музей, разказва публикацията „Старинната аптека на д-р Антониади в Пловдив“, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15