Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – градът на Съединението

Снимка: БГНЕС

На площад „Съединение“ в Пловдив се издига внушителен монумент, който напомня за историческите събития от 1885 г., когато България успява да събере двете си половини – Източна Румелия и Княжество България. Паметникът на Съединението в града е издигнат век след важното събитие. Централно място в 12-метровата скулптурна композиция заема фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец. От двете ѝ страни са разположени величествено разперени криле на птица, символ на стремежа към единство и порива на българите за свобода на двете разединени части на родината в годините от Освобождението /1878/ до 1885-а. Венецът е символ на постигнатата победа. Скулптурата е дело на известния с монументалните си творби български творец Величко Минеков. А до нея ни отвежда най-дългият булевард в града – „Шести септември“.

На площад „Съединение“ се намира и сградата, построена за Областното събрание на Източна Румелия, но която не успява да изпълни функциите си. В нея днес се помещава една от четирите експозиции на Регионалния исторически музей в града – „Съединение на България 1885 г.“.

Кои са най-ценните експонати там ще научите от публикацията „Пловдив пази спомена за славния ден на Съединението в специална експозиция“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10