Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Великобритания - задължително с паспорт

Личните карти отпадат за граждани на ЕС

Снимка: архив

От 1 октомври за влизане във Великобритания ще е необходим международен паспорт. Страната спира да признава българските лични карти и тези от останалите държави членки на ЕС. Промяната е част от новите имиграционни правила, въведени след Брекзит.

Изключение до 2025 г. ще се прави само за гражданите на ЕС, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост. Все пак, британските власти съветват да се пътува с международен паспорт, тъй като, по думите им, това улеснява граничните проверки.

320 370 български граждани са подали молби за статут на уседналост във Великобритания. До момента разрешително за престой са получили 292 550 българи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00