Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много секции в чужбина за изборите ще има във Великобритания и Турция

Снимка: БГНЕС

Вече са подадени 11 187 заявления за гласуване извън страната за предстоящите на 14 ноември президентски и парламентарни избори в България. Към момента в 3 държави има по повече от 1000 подадени заявления - Турция /4273/, Великобритания /1341/ и Германия /1276/. В Испания броят на заявленията е вече малко под 1000, а в САЩ - малко под 700. Това са страните, в които традиционно интересът към участие в изборите на българските общности е най-голям. Това каза на брифинг заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той напомни, че срокът за подаване на заявления изтича на 19 октомври. Томов прогнозира, че ще бъдат отворени между 750 и 800 секции в чужбина, т.е. броят им ще бъде близък до този на изборите на 11 юли. Според очакванията му, най-много секции зад граница ще бъдат отворени във Великобритания и Турция. Традиционно трета държава в тази класация е Германия, но там има разрешителен режим и за вота през ноември страната ни е получила разрешение за секции максимум на 40 адреса, затова те ще бъдат по-малко. В Испания и САЩ се очаква да бъдат разкрити по около 50 секции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща между служебния външен министър Иван Кондов и вицепремиера на Молдова и външен министър Михай Попшой

Българската общност в Молдова е градивен елемент в двустранните отношения

В Ню Йорк на 79-та сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов разговаря със своя колега от Молдова Михай Попшой, който е и вицепремиер на страната. „Голямата българска общност в Молдова е ключов градивен елемент на нашите..

публикувано на 23.09.24 в 12:37

Премиерът присъства на прием в Ню Йорк за Деня на българската независимост

Прием по случай Деня на независимостта бе организиран в българското консулство в Ню Йорк. Официални гости бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният външен министър Иван Кондов. Главчев поздрави българските граждани за празника и изрази..

публикувано на 23.09.24 в 09:34
Читалище

Български театри от Молдова, Сърбия, Италия и Украйна на фестивал в Тополовград

От 23 до 29 септември 2024 г. в Тополовград ще се проведе 27-ото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2024. Фестивалът, който се организира от читалище "Св. св. Кирил и Методий..

публикувано на 23.09.24 в 06:35