Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49 българчета се учат на майчин език в неделното училище в Истанбул

Снимка: НУ „Св. св. Кирил и Методий“

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул отвори класните си стаи след една пандемична година, прекарана в домашно усамотение пред компютърния екран. И докато украсеният с български трибагреник звънец възвестяваше началото на новите учебни занимания, питомците на българкото школо си пожелаха в жив контакт – чрез майчиния език, да опознават историята, културата, традициите на България.

Четиресет и девет ученици от всички възрасти ще посещават през новата учебна година неделното училище, което е създадено през 2015 г. по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул и настоятелството на Българската екзархия. Неслучайно то носи името на Светите солунски братя, тъй като е наследник на едноименното учебното заведение в града, дело на старите цариградски българи. Училището се помещава в сградата на Българската екзархия, свързана с грижата за българското население, останало в границите на Османската империя след 1878 г.

„Учениците ни са деца на служители от генералното консулство, на семейства, живеещи в Истанбул или от смесени бракове, а една голяма част са на български изселници – разказва директорката Невин Ачикбашиева. – В училището се изучава български език и литература, история и цивилизация, география и икономика на България по програмите на българското Министерство на образованието и науката. В началото правим входящи тестове за нивото на владеене на езика, защото имаме ученици, за които българският език е като втори и програмата ни е обособена изцяло в тази насока. През учебната година се провеждат контролни изпити, а накрая представилите се успешно ученици получават удостоверения, признати във всички български училища.“

Невин Ачикбашиева

Според Невин Ачикбашиева голяма част от децата владеят български език. Това се отнася и за някои от шестнайсетте първокласници, на които им предстои да се научат да пишат и четат. „В рамките на една година те започват да разбират българския, а във II-III клас вече и да го говорят. И всички идват с огромно желание“, обяснява директорката.

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий” се радва на подкрепата на българските институции, но класните стаи в Българската екзархия вече му отесняват, тъй като с всяка следваща година броят на учениците се увличава. Тук се обучават и възрастни от българската диаспора в Истанбул.

„Засега не мога да кажа, че има проект за отделна сграда, но се надявам в близко бъдеще и това да се случи – казва директорката. – Искам да отбележа, че нашето училище се намира на едно уникално място в космополитния Истанбул – точно там, където е сърцето на България в този огромен град /храмът „Св. Стефан“ – бел.ред./. Българската екзархия притежава много красива градина и добре поддържани сгради и трябва да се види от всеки, който идва тук.“

Освен със съвременното обучение, почиващо и на дигитални образователни платформи, училището се гордее с извънкласните си дейности – изобразително изкуство, музика, българска култура, обичаи и традиции. Благодарение на тези извънредни занимания децата печелят множество награди по света. Учители и ученици никога няма да забравят участието на училището – заедно с други пет в Европа, в проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ по повод провъзгласяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Тогава възпитаниците му изписаха буквите от българската азбука на глаголица и кирилица, а изложбата в пловдивската „Балабанова къща“ впоследствие обиколи Европа и беше представена и в Българската екзархия в Истанбул.

„Всеки гостенин, който дойде при нас, ни носи една частица от България. И макар че заради пандемичните ограничения останахме далеч един от друг, гледаме в бъдещето с надежда, че в най-скоро време пак ще бъдем заедно“, казва в заключение директорката на българското училище в Истанбул.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Нахит Догу, БНР Кърджали/

Снимки: НУ „Св. св. Кирил и Методий“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44