Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без избирателни секции в гръцки курорти и острови, под въпрос до 4 ноември са и други секции

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия – ЦИК се съобрази с предложението на Министерството на външните работи, част от предвидените в Избирателния кодекс автоматични секции в Гърция да не бъдат разкривани за изборите на 14 ноември. Секции няма да има в курортите Неа Мудания, Неа Перамос, Никити, остров Левкада, остров Лимнос и остров Тасос. На тези места на предходния вот от 11 юли гласуваха голям брой почиващи българи. Но в момента няма активен туристически сезон, не се очаква да има желаещи избиратели, е мотивът на външно министерство.

Под условие за разкриване с крайна дата до 4 ноември остават секциите в Хонконг, в Зренянин - Сърбия, както и всички секции на територията на Аржентина, Алжир, Египет, Италия, Канада и Германия, тъй като към настоящия момент все още няма разрешение от приемащите държави.

В случай, че не бъде дадено съгласие до тази дата, определените места и секциите в тях следва да бъдат заличени, гласи решението на ЦИК за определяне на местата и броя на секциите за гласуване в чужбина.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44