Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагородиха и обезопасиха зоната около музея „Къкринско ханче“

4
Снимка: lovech.bg

„Този музей е не само паметник на културата и ценен исторически обект - той е сърцето и душата на нашето село“ - така жителите на село Къкрина край Ловеч, мотивират своята инициатива за освежаване на центъра на населеното си място. Проектът е предназначен за  облагородяване и обезопасяване на зоната около музея „Къкринско ханче“, а резултатът е вече в налице. Центърът на живописното старопланинско селце е придобил по-приветлив вид благодарение на новото озеленяване и осъвременената инфраструктура, в очакване на още повече туристи.

Напомняме, че в село Къкрина се намира един от първите музеи, посветени на Васил Левски. Става дума за т.нар. „Къкринско ханче“,  приютявало видни революционери и борци за освобождението на България от Османско владичество.

В злокобната утрин на 27 декември 1872 г. на това място залавят Васил Левски - Апостолът на свободата. Днес в двора на „Къкринското ханче“  може да се види надигнат плет по подобие на този, който Дякона се опитал да прескочи, за да се спаси от турските заптиета. Наблизо се извисява и паметникът на безсмъртния герой. Направена е пълна реставрация на ханчето. Туристите идват тук, за да разходят по стъпките на Левски. Те посещават малката кръчма, в която е вечерял Апостолът преди залавянето му и се докосват до одъра, на който е прекарвал нощи в мисли и планове за свободата на България.

Съставил : Венета Николова

Снимки: община Ловеч




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Евтим Милошев: Минимум 10% ръст на туристите през летния сезон

Служебният министър на туризма Евтим Милошев прогнозира броят на туристите у нас да нарасне поне с 10% през летния сезон. “ По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в..

публикувано на 19.05.24 в 13:47

Лошо време за планински туризъм

Условията в планините не са подходящи за туризъм, съобщиха от Планинската спасителна служба. Температурата е около 10 градуса, но е облачно, има мъгла, навсякъде вали дъжд и по високите части снегът все още не се е разтопил. Според прогнозата на..

публикувано на 19.05.24 в 10:01

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05