Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България избира

Снимка: parliament.bg

В безпрецедентния трети пореден вот за парламент в рамките на една година, за гласовете на българите се борят 5016 кандидати за народни представители от 20 партии и 7 коалиции. Броят на секциите у нас надхвърля 11 600, а право на глас имат 6 708 189 души. Само в София секциите са 1 581.

Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели отново ще е само машинно, както беше и предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Машини ще има в 9391 секции, а в 2119 от тях се очаква да има по две устройства. Гласува се на една машина и с една смарт карта едновременно за държавен глава и за народни представители. Избирателят има три възможности за гласуване с машина:

1. Само за президент и вицепрезидент;

2. Само за народни представители;

3. Едновременно за президент и народни представители.

В зависимост от избора на гласоподавателя, от машината ще излязат една или две разписки.

Както и на предходните избори, гласоподавателят може да посочи и номер на преференция, т.е. да избере конкретен кандидат-депутат от листата на предпочетената от него политическа формация.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но само ако са подали предварително заявление. В случай, че притежават квалифициран електронен подпис, те ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в самия ден на изборите.

На територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна Секционна избирателна комисия, но при наличие на не по-малко от 7 избиратели, заявили желание да гласуват по този начин. В този случай избирателите могат да гласуват на мястото, където са поставени под задължителна карантина или изолация.

Изборният ден започна в 7:00 и ще приключи в 20:00 часа.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09