Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция българските граждани ще гласуват в 126 секции

Снимка: архив

Най-голям брой секции извън България ще има в Турция - 126. В тях ще се гласува с 96 машини. Спрямо предишния вот през юли секциите са повече, но предварително подадените заявления - по-малко, предава специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова. 28 ще бъдат секциите в Истанбул с 3 повече от вота на 11 юли.

За първи път опозицията в Турция Народнорепубликанската партия и управляващата Партия на справедливостта и развитието се обединяват и участват активно в организацията на вота. Организират автобуси от домовете на избирателите до урните - от Турция до България, плащат горивото на тези, които са решили да пътуват със собствените си автомобили, за да дадат своя глас.

„Трябва вече да стане правителството. Това е в полза и на Турция за взаимните отношения на двете държави“, казва Хюлия Алтън от Сдружение на балканските турци в кв. „Авджълар“, Истанбул.„Нека да не се заблуждаваме, всеки тука има чисто партийни очаквания. Утре - вдругиден наближават президентски избори в Турция, говоря за 2023 г. Помагайки на българските парламентарни избори, те се надяват след това да получат същия жест“, смята Гюнер Тахир, който е доброволец в организацията на вота

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00