Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Лондон очакват по-добра координация в деня на вота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите „две в едно“ вероятно ще накарат повече хора да проявят интерес към изборната надпревара и да дадат своя глас днес. Този интерес се забелязва и в далечен Лондон, откъдето са подадени хиляди имейли със заявления за гласуване. Дори в кварталите, в които има по-малко българи, отново са организирани малки секции с под 300 избиратели, за да се даде на хората възможност да не пътуват на далечни разстояния и да не се струпват на опашка пред сградата на посолството. И въпреки че това са третите по ред избори за тази година, останаха доста нерешени проблеми, с които и този път ще се сблъскат членовете на изборните комисии, доброволно жертващи почивката си в неделния ден, за да има избори.

Най-трудната част беше да уговорим хората за участие в комисиите“ – казва Зорница Рангелова. Тя не участва в секционни комисии, но е координатор към посолството, за да подпомогне многото българи, които са поискали да се изградят секции в района на южен Лондон. Прави ѝ впечатление, че от април до сега заради натрупаното разочарование от вложените, но нереализирани надежди, сред хората има умора и тягостно усещане за безполезна работата.

„Искрено се надявам това да са последните поне за няколко години напред избори и да се успокоим. Настроенията се промениха. Докато през януари – март хората, които се занимават с подготовка на изборите, бяхме задружни, като едно цяло, сега се усеща как същите се настройват един срещу друг, започнаха взаимно да се критикуват. Измъчени са“ – казва Зорница:

„Тогава,в момента, в който се разбра, че ще има избори, всички много се зарадвахме, но сега всички се плашат, не знаят още колко избори ще преживеем. А участието в изборна комисия е много отговорна работа. Тя изисква много енергия, има и един тънък момент – че не се знае кога действително ще приключи изборният ден. Това е основният проблем за всички наши избори. След края на гласуването в 20 часа, започват много процедури, независимо дали се гласува с машини или с бюлетини. И накрая идва едно дълго чакане на заветния имейл от ЦИК, който да потвърди, че са приети протоколите и секционната комисия вече може да се разпусне. Иначе, избирателите наистина искат да гласуват, за да може да се сформира работещ парламент и да се поставят всички проблеми. Сега, в тази нестабилна ситуация и да се повдигат въпроси, просто няма кой да вземе решение.“

Ще се справим, въпреки че много от доброволците ни се отказаха“ – споделя Светлана Канева, която и на тези избори е председател на изборна секция „Лутън 2“ :

„Като организация сега ни е много трудно, хората се отдръпнаха. Цялата секционна комисия от юли се отказа. Наложи се спешно да търся нови хора, а те са без опит, страхуват се от изборите. Посолството сложи координатори, но се оказа, че от ЦИК са допуснали грешки при назначенията. Дори получихме партийно назначение на човек, който си е в България и няма представа, че ще участва в комисията в Лутън. Това отне усилия да го издирим, за да си даде отвод. Основната пречка е, че се къса връзката между посолство, ЦИК и Външното ни министерство и много проблеми рефлектират в нас. Ние в комисията помежду си проблеми нямаме.“

Посолство на България в Лондон по време на изборите на 4 април тази година

По думите на Светлана Канева, по-леките антиковид мерки в Лондон, в сравнение с пролетта и лятото, на много места са предизвикали трудности с намирането на свободни зали, където да се разположат изборните секции. „Наемане на зала в неделния ден е практически невъзможно, камо ли за две дати през ноември, когато във Великобритания има и много държавни чествания“, посочи сънародничката ни, и допълни:

„Но в Лутън проблем с намирането на зала нямаме. Местният университет ни предостави такава. Проблем ни създаде закъснялото заплащане на залата от страна на посолството. В изборния ден се надявам институциите да бъдат много по-активни, много по-бързо да отговарят на въпросите ни, които неминуемо възникват. Но нещата потръгнаха – този път, четири дни преди вота, получихме всички материали – лаптоп, принтер и документи, въпреки, че това пак е известно забавяне. Има още какво да се направи, за да се подобри работата и би било много хубаво лично посланикът да изпрати благодарствен адрес до всички наши доброволци, които участват в изборите сега, а и през цялата година.“

Автор: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10