Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Постът като лично жертвоприношение в традиционните практики на народа ни

Снимка: архив

Независимо от времето, в което живеем, календарът все така отброява делници и празници. Любимият период на Коледа наближава, а с това – и краят на Коледните пости. Дори хората, които не споделят християнската вяра, знаят, че въздържанието от храни с животински произход преди всичко трябва да ни насочи към въздържание от неправилни мисли, думи и действия. А пречистването на физическо ниво би следвало да помогне по пътя на духовното усъвършенстване.

Знайно е, че българите са спазвали различни забрани, свързани с храни и напитки, още преди официалното приемане на християнската религия. Например, в определени моменти от календарния цикъл е било забранено да се ядат храни с определен цвят, някои плодове бивали вкусвани за пръв път около определени дати и т.н.

Постът се възприема като своеобразно лично жертвоприношение – отказване от земното, временното, в името на неземното, вечното. Той калява духа, насочва мисълта „нагоре”, помага на човека да се смири пред непобедимото, дава му вяра в небесните сили.

Дори и днес православните духовници препоръчват пост в някои случаи, извън датите, указани в църковния календар. Колкото до официално отредените дни, особено важни са моментите, в които се спазва строг пост, а който е в състояние тримири – приема само вода (а в най-строгия вариант – и без вода). Такъв е периодът между 20 и 24 декември, който завършва с Бъдни вечер, а на Коледа се отговява – може да се приема месо, а също яйца и млечни продукти. За духовния смисъл на поста и традиционните практики на народа ни разказва публикацията „Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътят към сърцето на българина минава през… туршията

Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци,..

публикувано на 08.11.25 в 09:10

Да събудиш един народ – светла мисия през вековете

Българите сме сред малкото народи, които имат свой празник на духовността — Денят на народните будители. Отбелязваме го всяка година на 1 ноември, за да отдадем почит, но не на владетели или военни герои, а на хората на духа – онези българи,..

публикувано на 01.11.25 в 07:10

Димитровден – обичан есенен празник в цяла България

Денят на св. Димитър – 26 октомври, се празнува из цяла България, а мощите му, съхранявани в Солун, са постоянен обект на преклонение от българите, които често пътуват в Северна Гърция. В народния календар Димитровден се свързва с края на..

публикувано на 26.10.25 в 08:05