Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бабинден е!

Отбелязваме Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на родилната помощ и възрастните жени, които някога помагали на родилките. Той следва големите зимни празници, Богоявление и Ивановден, на които се извършва ритуално къпане. За разлика от тях, Бабинден е езически празник със славянски корени и се отбелязвал по стар стил на 21 януари. В наши дни, празникът е загубил повечето от дългогодишните си ритуали като къпане на бабата и на малките деца от бабата, угощение на навестите, дошли да почетат възрастната жена в дома ѝ. В някои области на България още се спазват тези традиции, като след „окъпването“ на бабата, младите булки я даряват с ризи, чорапи и платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна бабата връзва на дясната ръчичка на децата червен и бял конец.

По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари - датата, която от 1951 година е обявена за Ден на родилната помощ на акушерките и гинеколозите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30