Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кейси Ангелова изоставя телевизионна кариера в Ню Йорк, за да отглежда трюфели у нас

Снимка: Facebook /Кейси Ангелова

Динамичният и всепоглъщащ свят на телевизията срещу простия и близък до природната идилия живот. Преди 15 г. нюйоркчанката Кейси Ангелова поставя от двете страни на везните тогавашното си битие и една твърде мъглива и далечна възможност, давайки задача на сърцето си да реши. Днес тя живее в българското село Гюешево и съизмерва мечтите си с хребетите в безкрайния хоризонт.

Докато работата ѝ на телевизионен продуцент в Discovery и VH1 поглъща отреденото за всяко нормално семейство време, Кейси все повече се приближава до авантюрата на своя живот – да се засели в родината на българския си съпруг и да види какво ще произлезе от това. 

И след като на място успява да разгадае що е то българската действителност, вписва в автобиографията си професии като фермер, готвач, писател, консултант по устойчиво градинарство, компост майстор, винен ентусиаст. В Ню Йорк имахме къща и достатъчно пари, но нямахме живот“, синтезира миналото си тя.

Първоначално имах идеята да работя в киноцентъра в Бояна, заради многото американски филмови проекти – разказва Кейси Ангелова за началото у нас. – И наистина останах там няколко години, но сърцето ми не беше вече в тази работа. В България започнах да стоя по-близо до природата, до храната, до земеделието и малко по малко да променям своята пътека от телевизия и филми към готвене и по-приятни неща.“

Една от щурите идеи, с която се захваща семейство Ангелови, е още в началото да засади 800 лешникови дръвчета за комбинирано отглеждане на трюфели – насред кюстендилския район, където черешите надничат от всеки двор. Тогава местните посрещнали екстравагантното решение с думите: „Вие сте луди“. 

Преди две години обаче, след дълго чакане, първите „черни диаманти” се появили във фамилното стопанство. „Всички имат череши, но трюфелите са нашата по-хубава реколта“, отговаря Кейси на някогашните скептици.

От близо десет години тя споделя също така опит и познания в блога си Eating, Gardening & Living in Bulgaria, участва в създаването на Мулти култи колектив и на мрежата на Slow Food у нас. Двете ѝ дъщери пък играят волейбол за български отбори – по-малката за пловдивския „Марица“, а голямата за „Варна – ДКС“.


Аз съм американка от Ню Йорк – заявява Кейси Ангелова в отговор на въпрос дали се чувства българка. – През тези 15 г. един или два пъти съм чувала някои хора да казват, че ние, чужденците, сме дошли в тяхната държава. Но в същото време няма проблем, когато децата ми играят в националния отбор по волейбол. Чувствам се част от България, въпреки че нямам паспорт, а и като че ли всички харесват американците. Освен това имам късмет – за разлика от други чужденци не се сблъсквам с расизъм. Много харесвам философията на „Мулти Култи“, тъй като няма значение откъде идваш. В края на деня храната, културата, музиката са лепилото, което ни държи заедно и можем по-добре да разберем хората от Сирия, Афганистан, Ирак. В края на деня е най-вкусно.“

С приятели, на трапеза, с чаша в ръка, сред гледките и аромата на природата. Всъщност да затвори вкусовете от ухаещите поляни в бутилка е поредното начинание на Кейси.


Идеята е заедно със съпруга ми да приготвяме хубави алкохолни напитки – черешова ракия от Кюстендил и крафт джин – казва тя. – Осоговската и Конявската планина се славят с богато биоразнообразие и билките, набрани в тях, ще бъдат тайната на нашия джин. Така че ако използваме всички хубави неща от българската природа, напитката ни ще има вкуса на нашия район.“

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Ирина Недева от БНР-„Хоризонт“/

Снимки: caseyangelova.com, Facebook /Eating, Gardening & Living in Bulgaria, Кейси Ангелова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Итън Шейбър

Американецът Итън Шейбър, за когото България е "неговото място"

Какви са българите? Какъв е животът на един чужденец в България? Трудно ли се "опитомява" езикът и културата ни? Къде се пресичат чувството за хумор и любовта към една малка държава от Източна Европа? – въпроси, които всеки един отворен към света..

публикувано на 08.08.25 в 08:45

Ина Сотирова за пътя си до Ямайка, миризливото манго и киното

Няма точна статистика за броя на българите, които живеят на остров Ямайка. Но като доказателство, че трудно може да намерим място по света, на което да няма поне един сънародник, наскоро се срещнах с режисьора Ина Сотирова, която от 10 години живее на..

публикувано на 03.08.25 в 09:25
 Еманюел Делум (в средата)

Как французинът Еманюел Делум от Париж откри страната ни и Радио България

Срещнахме французина Еманюел Делум в българската православна църква "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в Париж. Той е женен, с пет деца и семейството му изповядва православната вяра. Открива България в момент на голямо изпитание през 2018 г. по време..

публикувано на 29.07.25 в 11:05