Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни честват Сретение Господне

Снимка: БГНЕС

Православната ни църква днес чества Сретение Господне. Посрещането на Господ е един от 12-те големи празници в годината и един от четирите, посветени на Божията майка. Възпоменава се описаното от евангелист Лука посрещане на младенеца Исус от праведника Симеон в деня, в който навършва 40 дни от рождението си. От древни времена е останал обичаят на 40-ия си ден децата да бъдат въведени в храма Господен за благослов, а на майките да бъде прочетена очистваща молитва.  

Според народните вярвания на 2 февруари се празнува Петльовден. Отбелязва се спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чешма Елия в Никопол е покрита с нежни любовни строфи

Наричат Никопол "градът на вековете" заради неговата хилядолетна история. Той възниква като селище още през 169 г. по времето на римския император Марк Аврелий. През 629 г. византийският император Никифор III Фока преименува града на Никополис, което..

публикувано на 19.10.24 в 09:50

Фалшифициране на исторически и културни ценности "замърсява" науката

Дали сред експонатите в музеите могат да попаднат и някои фалшификати, дотолкова добри, че да не отстъпват на оригиналите – по тази тема се носят слухове и се правят спекулации, но в момента цяла поредица от исторически фалшификати гостуват като..

публикувано на 18.10.24 в 09:25

Цял квартал от XIII – XIV век, подобен на Града на хобитите, откриха археолози в Перперикон

Комплекс от десетина малки къщички, разположен в южната част на Скалния град Перперикон, разкриха археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров. По думите му, става дума за цял квартал, датиран от XIII – XIV век, който силно напомня на..

публикувано на 08.10.24 в 19:34