Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство Майер от Бряговица и как любовта към домашните любимци може да осмисли живота ти

Чарлз Майер се грижи с любов за четириногите си гости
Снимка: личен архив

Джанис и Чарлз Майер са заселници от Великобритания. Преди повече от 12 години те се сдобиват с ваканционен имот във великотърновското село Бряговица и се влюбват в страната ни завинаги. Следва тригодишен период, в който семейство Майер постоянно пътува между България и Обединеното кралство и накрая разпродава всичко у дома и се установява тук за постоянно. „Къщата ни е много хубава и сме на 30 минути от града“ – казва Джанис.

Джанис Майер в офиса си
Тя е бивша медицинска сестра, той-пенсиониран военен

Но Джанис и Чарлз далеч не са единствените англичани, които са се установили в района. Велико Търново и околните села отдавна се утвърдиха като средище на многобройна английска общност. Повечето британци избират да се заселят тук заради спокойствието и най-вече заради евтиния живот. „Много английски пенсионери трудно преживяват у дома, защото там животът е изключително скъп, а пенсиите ни са значително по-ниски от заплатите. Това е една от причините да дойдем тук“ – казва Джанис. И добавя как през първите им години в Бряговица, живеели изцяло с пенсията на съпруга ѝ.

Лятото е най-активният сезон за хотела на семейство Майер

Докато не им хрумва идея, която ще озари живота им с любов и надежда:

„Във Великобритания имахме малко кученце и когато в началото редовно пътувахме до България, си дадохме сметка, че тук няма хотел за домашни любимци, където да го оставим временно, докато отсъстваме. Решихме, че това е една празна ниша в България, която може да запълним. Тук има много наши сънародници с домашни любимци. Разбрахме, че българите обикновено ги оставят на роднини, но британците нямат тази възможност. Така решихме да отворим хотел.“

Хотелът посреща домашни любимци от цяла България

Хотелът за кучета и котки в селото бързо става популярен сред чужденците

И ако в началото българите се отнесли скептично към въпросната „иновация“, не след дълго и те започнали да се доверяват на Джанис и Чарлз и да им оставят своите домашни любимци. „Понякога животните пребивават при нас за по няколко месеца и ние така се привързваме, че после раздялата е трудна. Но пък на тяхно място идват други гости“ – казва Джанис. И допълва, че тук се чувства сигурна и спокойна. Освен това, със съпруга ѝ са с чудесни впечатления от българското здравеопазване:

Какви здравни грижи получават чуждите граждани в България?

„Съпругът ми два пъти се разболя от рак, откакто се нанесохме в България, и през цялото това време той беше в ръцете на българската здравна система, като си заплащахме за лечението – казва Джанис. – И двата пъти той получи много добри и адекватни грижи. И въпреки че ракът му беше много напреднал и опасен, и двата пъти той се възстанови благодарение на българските лекари, които продължават да го лекуват и сега. Аз също претърпях лека хирургическа намеса и съм изключително доволна. Впечатленията ни от здравната система тук са много добри".

Семейство Майер

Ето как Джанис Майер обобщава живота си в новата родина

„Ние обичаме България. Едва ли някога ще реша да се върна обратно във Великобритания. Обичам живота на село. Той е спокоен, общността е сплотена, хората се грижат един за друг, помагат си. Във Великобритания това е рядкост. Харесвам природата, а също и свободата. Защото през  последните 2 години на епидемия, ние тук разполагаме с много по-голяма свобода, отколкото сънародниците ни в Обединеното кралство. През септември към нас ще се присъедини и синът ни. Той многократно ни е посещавал, но сега ще дойде да живее тук, на село и да помага в нашия хотел. И се надявам, че внуците ни ще идват по-често. Бряговица и нашият хотел са прекрасно място! Те са нашето бъдеще!“ – казва в заключение Джанис Майер.

Снимки: архив на Джанис и Чарлз Майер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05