Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин покори Килиманджаро в подкрепа на деца от Кения

Мартин Петров
Снимка: личен архив

Мартин Петров от Видин покори най-високата точка в Африка с благотворителна цел, съобщи БТА. Българинът издигна родното знаме на връх Ухуру (Килиманджаро) – 5895 м, заедно с флага на Лайънс клубовете на 17 февруари в 9:30 ч. местно време.

Експедицията му е с благотворителна кауза „Килиманджаро за деца“ или „Kili For Kids” и е част от международната инициатива на Фондацията към Лайънс клубовете (LCIF) „Kilimanjaro for Kids“. Целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения. Мото на българското участие в кампанията е „Не всички можем да изкачим планина, но всички можем да променим нещата!“ 


Очаква се алпинистът да слезе от върха и да достигне до изходната точка до 18-ти февруари вечерта. 
Килиманджаро е единственото място в Африка, където има сняг и средно около 40 на сто от хората, решили да го покорят успяват да достигнат до върха. Според статистиката, средно 10-15 души годишно намират смъртта си при изкачването. По пътя към върха се преминава през пет различни екосистеми – от савана до алпийска пустош. На върха, в дървена кутия е поставена книга, в която всеки, който е покорил Ухуру, записва своето послание. Именно там Петров написа „Убунту – аз съм, защото сме ние!“. Убунту е думата, която изразява съпричастността и доверието между хората в Африка.

Това не е първото изкачване с кауза за Мартин Петров. През 2020 година българинът покори Монблан и посвети успеха си на борбата с диабета.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30