Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазването на майчиния език - мисия за българите зад граница

Снимка: unesco.org

На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език, учреден през 1999 г. от ЮНЕСКО. Събитията, организирани в тази връзка по цял свят, имат за цел да подчертаят значимостта на изучаването и използването на майчин език, което води до съхраняване на езиковото богатство и културното разнообразие на планетата. 

Запазването на майчиния език като неразривна част от националната идентичност, е проблем, който засяга и българските емигранти в чужбина. Свидетели сме на техните усилия при изграждането на клубове, дружества, неделни училища, които поддържат приемственост между поколенията. Освен изучаването на български език, там се организират концерти по повод на българските национални празници, представят се народни обичаи, песни и литературни творби. Така децата на сънародниците ни, поставени в чуждоезична среда, особено родените от смесени бракове, не губят връзка с българските си корени и език.

Преди време сред българчетата в Ню Йорк стана много популярна „Песничка за азбуката”, създадена от Влада Томова, с цел да улесни обучението на децата, които посещават българското училище “Млади български гласове – Ню Йорк”. 

Изпълнението, което припомняме днес, е на деца от училището, успяло с времето да прескочи границите на българската общност и да привлече към своя културен живот хора с различни националности, но обединени от любовта и интереса към българската музика, език и традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10