Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазването на майчиния език - мисия за българите зад граница

Снимка: unesco.org

На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език, учреден през 1999 г. от ЮНЕСКО. Събитията, организирани в тази връзка по цял свят, имат за цел да подчертаят значимостта на изучаването и използването на майчин език, което води до съхраняване на езиковото богатство и културното разнообразие на планетата. 

Запазването на майчиния език като неразривна част от националната идентичност, е проблем, който засяга и българските емигранти в чужбина. Свидетели сме на техните усилия при изграждането на клубове, дружества, неделни училища, които поддържат приемственост между поколенията. Освен изучаването на български език, там се организират концерти по повод на българските национални празници, представят се народни обичаи, песни и литературни творби. Така децата на сънародниците ни, поставени в чуждоезична среда, особено родените от смесени бракове, не губят връзка с българските си корени и език.

Преди време сред българчетата в Ню Йорк стана много популярна „Песничка за азбуката”, създадена от Влада Томова, с цел да улесни обучението на децата, които посещават българското училище “Млади български гласове – Ню Йорк”. 

Изпълнението, което припомняме днес, е на деца от училището, успяло с времето да прескочи границите на българската общност и да привлече към своя културен живот хора с различни националности, но обединени от любовта и интереса към българската музика, език и традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04