Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранна премиера и българска творба в концерта на „Софийски солисти“

Снимка: Facebook /„Софийски солисти“

В годината, в която се навършват 60 години от първия концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, световноизвестният оркестър и неговият диригент проф. Пламен Джуров са подготвили знакови програми, които „разказват“ за респектиращата история на състава.

На 23 февруари във „Военния клуб“ в столицата ще чуем българската премиера на тричастния концерт за цигулка на Наджи Хаким, създаден през 2002 г. Наджи Хаким е ливанско-френски композитор, органист, професор в Националната консерватория на Париж и гост-професор в Кралската академия в Лондон. Автор е на симфонична и хорова музика, както и произведения за орган, сред които четири концерта за орган и оркестър. Цигулковият му концерт ще прозвучи за пръв път в България, благодарение на нашата известна сънародничка Ангелина Абаджиева, солистка в програмата на „Солистите“. Нека припомним, че тя е носител на редица награди и е сред малкото българи-лауреати на „Паганини“. През последните десетилетия тя последователно е концертмайстор на няколко известни оркестъра в Германия, сред които и Симфоничния оркестър на Кьолнското радио WDR Sinfonieorchester.

Ангелина Абаджиева

Ангелина продължава и солистичната си кариера. Споделя, че с огромно вълнение очаква концерта на 23 февруари, защото от десетилетия не е била на една сцена със „Софийски солисти“. В програмата на предстоящия концерт е също двучастната Партита за струнен оркестър от българския композитор проф. Михаил Пеков, автор на над десет симфонии, инструментални концерти, 26 струнни квартета, солови творби, камерна музика за различни ансамбли, солови и хорови песни, операта „В полите на Витоша“ и „Стабат матер“ за смесен хор и симфоничен оркестър.

Снимки: Facebook /„Софийски солисти“, sofiaphilharmonic.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15