Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Българите в Украйна изчакват развитието на ситуацията

Изглед към Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев сподели пред БНР, че хората там се опасяват от дефицити на ток и петрол. “Има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паниката, тя е по-опасна от експлозия", разказва българинът. 

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа за "Хоризонт" Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет". 

"Всичко живо се изнася от Киев. Основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина“, допълва Доценко. 

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, живееща в Киев, каза, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. Тя призна, че е започнала да събира документите си. „Има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", споделя  Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10