Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Българите в Украйна изчакват развитието на ситуацията

Изглед към Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев сподели пред БНР, че хората там се опасяват от дефицити на ток и петрол. “Има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паниката, тя е по-опасна от експлозия", разказва българинът. 

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа за "Хоризонт" Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет". 

"Всичко живо се изнася от Киев. Основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина“, допълва Доценко. 

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, живееща в Киев, каза, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. Тя призна, че е започнала да събира документите си. „Има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", споделя  Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14