Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

И българите в Молдова са притеснени от войната в Украйна

Парламентът на Република Молдова
Снимка: moldova.md

В Молдова е в сила извънредно положение за 60 дни заради войната в Украйна. Решението беше взето на заседание на парламента от 24 февруари. По информация на БТА, премиерът на Молдова Наталия Гаврилица е представила 20 мерки, които ще предприемат властите, сред тях са и ограничения за движение, до които обаче ще се прибегне само в краен случай.

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица
Въвежда се и специален режим за влизане и излизане в Молдова и се установява специален режим за използване на въздушното пространство. Властите също така ще предприемат мерки за управление на притока на мигранти и осигуряване на безопасността на бежанците от Украйна. Само вчера молдовско-украинската граница е премината от над 7900 души, от които 4000 са били граждани на Украйна, информира БТА.

Българите в Молдова, които по официална статистика от 2004 г. са около 80 000 души, но по неофициални данни са близо четири повече, също са притеснени от военните действия на територията на съседката им Украйна.

„Да, ние сме много наплашени от новините, които дойдоха от съседна Украйна. При нас също има един замразен конфликт с Русия – Приднестровието. Както това се случва в Украйна, така това може да бъде и тук, при нас, в Молдова. Но ние се надяваме, че всичко бързо ще приключи и здравият разум ще възтържествува. Разтревожени сме, въпреки че конфликтът не е при нас. Но ние сме все държави от бившия соцлагер, всичките сме братя славяни и няма какво да делим. Трябва да сме задружни.“    

„Аз не знам, как в 21 век може да става такова нещо. Вчера сутринта бях изненадана от новините за началото на войната. И досега не мога да проумея как ние, братя славяни - украинци, руснаци, българи, се противопоставяме. Защо да го правим. Много ме е страх какво ще стане с моята държава. Ние живеем наблизо, границите ни са близко. Какво ще споходи семейството ми, как ще бъде изобщо в света.“

Сниимки: moldova.md, БНТ - архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02