Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Най-застрашени са блокираните украински българи в Мариупол

Украйна, 9 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За българите в Украйна е най-опасно в областите Запорожка, Николаевска и в Търновка. Там се очакват "зелени коридори". В Бердианския регион и Мариуполския искахме да окажем съдействие, и да изведем хората от там. Сега нямаме такава възможност, каза пред БНТ Антон Кисе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна.  

Малко по-спокойна е обстановката в Одеса, но по пътищата има опашки от жени и деца пътуващи към границите. Има още българи от Одеса желаещи евакуация. 

Кисе изрази съжаление, че не се е осъществил хуманитарен коридор в най-тежкото място - Мариупол, в града ситуацията е критична, защото там продължава да няма вода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10