Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години от рождението на славея на Тракия - певицата Надка Караджова

Снимка: panagyurishte.org

На 14 март се навършват 85 години от рождението на голямата народна певица Надка Караджова – един от емблематичните гласове на България. Родена е в село Три водици, Пазарджишко, в семейство, в което народната музика звучи и в празник, и в делник. Едва 15-годишна е, когато красивият ѝ глас и вроден музикален усет впечатляват композитора Филип Кутев на фестивал на художествената самодейност в Пловдив. Той я кани в Националния фолклорен ансамбъл, основан от него само година по-рано (през 1951 г). Така, едва 16-годишна, Надка става част от престижния състав, в който пее цели четири десетилетия. Приживе тя обичаше да казва: „Ансамбълът беше моето училище, моят университет, моето семейство.“

Гласът на Надка Караджова е звучал от някои от най-големите световни сцени като солистка на Ансамбъла. През 80-те години на м.в. певицата създаде квартет „Славей“, с който продължи да печели сърцата на знайни и незнайни почитатели на българския фолклор.

Песента и́ „Пиленце пее” е включена в японските учебници и децата я изучават в часовете по музика. За определен период тя беше и солистка на хоровете „Ваня Монева“ и „Големите български гласове”. Успя да запише стотици тракийски народни песни, които днес се съхраняват във фонда на БНР.

От тях избираме една от първите, с които става известна – „Драгана и славей“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Гугов и превъплъщенията на неговата гъдулка в етно, рок и класика

Гъдулката съвсем не е най-популярният инструмент, избиран от изпълнителите за изява на световните сцени. Да свириш на гъдулка по модерен начин, с репертоар в различни жанрове и стилове съвсем не е работа за аматьори. За да опитомиш този инструмент..

публикувано на 22.05.24 в 14:40

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15