Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои традиционният пролетен концерт на славеите от Детския радиохор

Снимка: YouTube /Binar

Всяка година през март Детският хор на БНР чества своя рожден ден. За първата репетиция маестро Христо Недялков символично избира 22 март – първия пролетен ден.  На тази дата десетилетия наред бивши и настоящи хористи се събират в БНР, за да празнуват рождения ден на „Хорчето“, както го наричат и до днес.

Традиционен е и Пролетният концерт на ДРХ, който през 2022 е на 18 март в зала „България“ от 19:30 часа. На сцената, заедно със световноизвестния хоров състав ще бъде дуото Антония Мирчева (флейта) и Николай Стоев (пиано), а също - Валентина Милушева, певица от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и перкусионно трио от НМУ „Любомир Пипков" с художествен ръководител Диляна Шопова. Венеция Караманова, която през последните девет години е главен диригент на хора, ще сподели ролята си с Михаела Котева, а акомпаниментът на пиано е поверен на Сиана Атанасова и Теодора Занева.

В програмата са включени песни и откъси от произведения на Джузепе Верди, Пьотр И. Чайковски, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини и Отар Тактакишвили. Ще прозвучат песни на основателя на хора, както и на българските композитори Георги Димитров, Николай Кауфман, Жул Леви, Александър Танев и др.

А ние сега ви предлагаме „Цъфнало е кокиче“ – музиката е от класика на българската хорова песен Георги Димитров, текст народен.

Цъфнало е кокиче на Петрово прозорче. Не било кокиче, а Велка хубавелка. Песен пее славейче... не било славейче, най ми бил Петър... Събрали се сватбари Петър с Велка оженили - Велка - бяло кокиче, Петър - сиво славейче


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15