Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Обществените медии в България с благотворителен концерт в помощ на хората от Украйна

Милен Митев: Даренията ще се събират по сметките на БЧК, няма да се „състезаваме“ по благотворителност, искаме да помогнем

| обновено на 23.03.22 в 16:13
Българско национално радио
Снимка: БНР

Българското национално радио, в сътрудничество с Националната телевизия и Народния театър „Иван Вазов“, организира кампания в подкрепа на пострадалите от войната. Началото ѝ ще постави благотворителен концерт „Заедно за Украйна“, организиран от нашата медия с участието на два от радиосъставите – Биг бенда и Смесения хор на БНР. Събитието е на 28 март от 19:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ и ще премине под патронажа на президента на България Румен Радев.

„Като обществена медия, БНР не само трябва да популяризира и подкрепя обществено-полезни каузи, но и да организира такива – казва генералният директор Милен Митев. – Ние трябва да бъдем по-активни в полза на обществото, а в случая с Украйна – не само на българското общество, а и на общочовешките ценности.

Милен Митев - генерален директор на БНР
Освен че създава радиопрограми, със своите шест музикални състава Националното радио развива много сериозна дейност в областта на културата. А именно културата и музиката, като универсален език, ни помагат да преодолеем различията си. Сметнахме, че организирането на концерт в подкрепа на бежанците от войната в Украйна е една изключително добра инициатива, която си струва БНР да поеме. Протегнахме ръка към БНТ и Народния театър, техните екипи веднага откликнаха, така че организираме съвместно това събитие. Народният театър предоставя своята зала, а Националната телевизия ще заснеме и излъчи концерта.

Народен театър „Иван Вазов“
Средствата, чието осигуряване се надяваме да подпомогнем, ще бъдат събирани от Червения кръст, няма да разкриваме отделни сметки. Не виждаме смисъл да се „състезаваме“ по благотворителност, искаме наистина да помогнем.“

По време на концерта, който ще се излъчва пряко по БНР, а също и в периода до неговото телевизионно и онлайн излъчване на 3 април, БНР ще популяризира дарителските сметки на Червения кръст. Събраните средства ще бъдат разпределени според правилата за подпомагане на бежанците от Украйна. Какви са поуките в тази ситуация за нас – като хора и като професионалисти?

„Преди всичко за нас, като хора, поуката е, че нищо, дори и мирът не може да се приема за даденост - трябва да се борим за него, да го съхраняваме във всеки един момент и във всичко, което правим. Като обществена медия ние до някаква степен допринасяме за формиране на нагласите в обществото, така че всеки човек да може да си състави свое мнение по казусите, с които се сблъсква и именно тази отговорност трябва да поемем с още по-голяма сила. В ситуация на криза става ясно какво е значението на всяка една институция и тук обществените медии трябва да заемат своето място като предоставят на обществото пълна, навременна, точна информация, различни гледни точки, за да се опитат да прорежат тази пелена от дезинформация, която ни залива отвсякъде.“

БНР се опитва по всякакви възможни начини да подпомогне бежанците, подчерта Милен Митев. „В момента в Мраморното фоайе (пред Първо студио) има благотворителна изложба, която ще продължи още няколко седмици, а средствата от нея ще бъдат насочени за подпомагане на бежанците. Подкрепяме и редица инициативи в тази насока, опитвайки се да дадем своя принос към облекчаването на тази криза и ситуацията на хората“ – каза в заключение генералният директор на БНР.

Повече за изпълнителите и програмата на концерта на 28 март, разкрива Любомир Денев-син, гост-диригент на Биг бенда на БНР:

„В основата на програмата са „Сакрални концерти“ от Дюк Елингтън Sacred Concert Duke Ellington– за голям класически хор и джаз оркестър. “

„Музикална къща БНР даде прекрасната идея творбата да бъде включена в благотворителния концерт. Солист ще бъде Елена Сиракова. Със свои изпълнения участва и големият български кларинетист  Борислав Йоцов. Той ще изпълни „Филмова сюита“ по музика на Вили Казасян и още две пиеси. Концертът ще започне с изпълнение на Биляна Митева – бесарабска българка от Украйна. Готвим се усилено, като за всеки концерт, но тук каузата е специална. Знаем, че не сме в състояние да въздействаме на една война, но поне можем да помогнем в набирането на средства. Този концерт ще се излъчва по всички програми на БНР, слушателите ще могат да изпращат sms-и, с които всъщност ще изпращат хуманитарна помощ за пострадалите.

Любомир Денев-син

„Да бъдем човеци!“ е водещото послание на основната творба в концерта – споделя Любомира Александрова, диригент на Смесения хор на БНР:

„Сакрални концерти“ е произведение, което обединява творби на Елингтън, основна роля има сюитата „Свобода“ Freedom. Откриваме един деклариран стремеж на хората към свобода и обич, за да живеят в свободен свят, такъв, какъвто заслужават. Има и няколко молитви, отправени към Бога, изключително красива музика. В една от тях има изключително символично послание: „Измий ръцете си! Измий лицето си! Измийте сърцата си и душите си!“.

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР
„Много е хубаво да ни се напомня, че трябва
да отворим нашите сърца, да успокоим душите си и да бъдем това, заради което сме дошли на този свят, да бъдем човеци. Като хора на изкуството, бихме искали да отправим нашето послание и да заявим, че никой, независимо с какъв цвят на кожата е, каква религия изповядва, никой не заслужава да бъде подложен на физически терор, на война. Хората в целия свят трябва да живеят свободни. Това произведение ни дава възможност да отправим нашето послание за свобода и срещу войната.“

Снимки: БНТ, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26