Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Снимка: slavinpeev.de

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета и култура и на славянската книжовност, който се чества тържествено на 24 май в цяла България.

Специално за изявата пред пловдивската публика в страната ни се завърна Славин Пеев, оперен бас, който концертира в Италия, Германия, Австрия и други държави в Европа. Заедно с него на сцената ще излязат мецосопраното Анита Дафинска и Росица Димова – пианист и диригент в Пловдивската опера. В програмата “Българска рапсодия” са включени 5 по-рядко изпълнявани творби на именития ни композитор Панчо Владигеров, както и произведения на Любомир Пипков, Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Пенчо Пеев и др.

Концертът е инициатива на младите музиканти и е организиран изцяло с лични средства в израз на преклонението им към българския гений, въплътен в творбите на плеяда талантливи композитори. По думите на Славин Пеев, публиката у нас заслужава да има повече концерти, в които да звучи тази музика.

Ние сме европейци и си имаме своето място в европейската култура, но за съжаление нашата музика не е много популярна в чужбина. Аз представям различни творби и на чуждестранни автори, но българската музика ми е най-близка – казва оперният певец Славин Пеев.

“Именно затова искам да правя български концерти навсякъде, не само пред родна публика. Сега, на 16 май, е първият ми концерт с български творби пред родна публика, иначе съм пял на български в Залцбург и в различни зали в Германия. Там нашата музика се приема много добре. Западната публика я разбира прекрасно. Да, екзотична е за тях, но ме учудва, че без да разбират текста, те долавят посланието. Тъкмо това е моята задача – да предам чрез гласа си посланието, което носят песните. Това понякога е доста трудно. Но в България трябва да има повече такива концерти. Има нужда от повече инициатива от страна на музикантите, но и повече подкрепа за такива концерти, защото тук не става въпрос за комерсиални проекти. Българските произведения са в нашия корен като народ, в подсъзнанието ни, с тях се идентифицираме и като общност.”

Славин Пеев в ролята на барон Келбар от изключително рядко поставяната опера на Верди “Un gioro di regno”
За себе си Славин Пеев казва, че се чувства добре приет като певец навсякъде в Западна Европа, където е имал много участия и през изминалите две години, въпреки ограниченията заради пандемията. Той е четвърто поколение оперен изпълнител, а като любопитен щрих от родовата история споменава името на композитора Пенчо Пеев, негов прадядо, който в началото на м.в. основава първата оперета в гр. Силистра. На концерта в Пловдив Славин ще представи за пръв път и  песен, композирана от Пенчо Пеев. Тя е със заглавие “Не посегнах”.  

“Да пея пред родна публика, и то песни на български, е най-скъпият подарък, който мога да получа като музикант“ – казва още Славин Пеев пред Радио България:

Това, което ме кара да се чувствам добре тук, са хората, тяхното топло отношение един към друг. Имам приятели и в други държави, но те са с друг манталитет. А с българите, дори когато се срещнем в чужбина, веднага ставаме близки и тогава идва носталгията, че съм далеч от България. Ние имаме доста добра, любознателна и благодарна публика. Една почитателка дойде при мен и ми благодари за топлотата, която е изпитала чрез моето пеене. Затова и правим този концерт в Пловдив и то без никакви спонсори. Да, критикуват ни, че влагаме от себе си, но сме сигурни, че ще пеем с цялото си сърце за публиката. Съветът ми към младите колеги е да правят нещата, като разчитат основно на себе си. Колкото и да е трудно, ако сам се потрудиш, тогава ще натрупаш и опит, и самочувствие, без които в нашата професия няма как да вървиш напред.”

Снимки: slavinpeev.de

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15