Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български институции изненадани от експулсирането на руските дипломати

Русия плаши с асиметрични мерки заради изгонените свои дипломати

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

От форума на НАТО в Мадрид президентът Румен Радев посочи, че не разполага с информация, за да коментира изгонването на руските дипломати от България. "Надявам се премиерът в оставка да е взел решението на базата на солидна и достоверна информация", каза Радев. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от изгонването. "Това е безпрецедентно решение. Взето е от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент", каза тя и посочи, че най-тежкият възможен сценарий е скъсване на отношенията с Русия.  

Българската прокуратура научи от медиите за акцията, обяви говорителят на обвинението Сийка Милева и каза, че прокуратурата не разполага с официална информация. 

Обявеното от премиера Кирил Петков експулсиране на 70 руски дипломати и семействата им от България предизвика остри реакции в Народното събрание.

"Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател", посочи Станислав Балабанов от доскорошния коалиционен партньор "Има такъв народ".

"Надявам се да не са панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация", каза бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломати не е самостоятелно, а продиктувано от външни сили и въпреки желанието на българския народ, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. По думите й, Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. Мария Захарова каза още, че решението е опит на кабинета в оставка да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. “Никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват двата народа”, заключи тя. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45