Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миналото на древна Аполония оживява в археологическия комплекс "Месарите"

Снимка: Община Созопол

В миналото, в местността “Месарите” край днешния черноморски град Созопол, се простирала извънградската територия на древногръцката колония Аполония Понтийска. На това място са открити следи от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре оформен път от V-IV в. пр.Хр. 

През последните години екип археолози, ръководен от доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис, попада на останки от общо 6 сгради, изградени от ломени камъни и кал. При издигане на стените във височина са били използвани и кирпичи, а за покритието на сградите са употребени коринтски плоски керемиди и калиптери.

Според доц. д-р Кръстина Панайотова обаче, особен интерес представлява античният път, свързващ някогашния град с неговата територия на югозапад, заета предимно с извънградски имения и минни разработки. Любопитното в случая е, че пътят е бил покрит с дребни камъчета и около него са били изградени извънградски имения. “Много малко са примерите, дори в самата Гърция, на такъв павиран път, което е само едно от интересните ни открития“ – твърди доц. д-р Кръстина Панайотова в интервю за БНР-Бургас.

Каменните конструкции край днешен Созопол са просъществували близо два века. Предполага се, че са били разрушени и изоставени през последната четвърт на IV век пр.Хр. при преминаването на войските на Филип II Македонски. Но мястото не запустява, а започва да се използва като некропол. До момента са открити 35 погребения. Археолозите попадат на 5 керамични саркофага - единствените открити на територията на България от IV век пр. Хр., научаваме от доц. д-р Кръстина Панайотова.


Какви други артефакти са намерени в “Месарите”?

“Има много интересен бронзов пръстен с изображение на сатир, има много красиви теракоти – изображения от глина на момчета. Във връзка с погребалния обред, са поставени погребални венци от керамика и бронз с позлата, открихме и монети. Много неща има, но те не се отличават особено от даровете в другите некрополи по нашите земи. Докато най-важното в случая е самият характер на този извънградски живот и най-вече пътят, който е най-важната икономическа връзка между т.нар. Медни рид и Аполония. Защото Аполония е създадена именно заради добива на мед“ - казва доц. д-р Кръстина Панайотова

Преди дни, в присъствието на официални гости, се състоя церемонията по откриването на новия археологически комплекс в местността “Месарите”. Идеята е туристите да придобият по-широка представа за миналото на днешен Созопол, който е един от най-древните живи градове не само в България, но и в Европа. 

“Надявам се, че туристите ще успеят да потънат в битието на хората, които са живели по тези земи преди 25 века и ще почувстват живота, не само лукса, а обикновения живот на обикновените хора, благодарение на които просперира Аполония, за да бъде наречена Магна Аполония” – казва в заключение доц. д-р Кръстина Панайотова.

Съставил: Венета Николова /по материал на Стефка Бакърджиева от БНР-Бургас/

Снимки: Община Созопол, БНР-Бургас

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14