Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

Снимка: velingrad.bg

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата. Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII Международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика и танци „Дъга над Клептуза”.

Специално за жителите и гостите на града сдружение „За теснолинейката” са организирали пътуване „С малкия влак в деня на Велинград”, който ще бъде посрещнат на ж.п. гарата в 10:15 часа.

Началото на културните празници е от 19:00 часа, пред сградата на общината, откъдето по традиция ще тръгне парад-дефиле с Представителен духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев” към пл. „Николай Гяуров”.

На официална церемония ще бъдат връчени плакети на удостоените със званието „Почетен гражданин на Велинград“ - Златното момиче и олипмпийска шампионка по художествена гимнастика Лаура Траатс, проф. д-р Христо Хайденски и посмъртно София Ключкова. Празничната вечер ще завърши със спектакъла „С Велинград в сърцето”, а специален гост-участник в първия ден от празниците е Владимир Ампов-Графа.

Снимки: Община Велинград, БГНЕС.
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35