Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал край средновековната крепост Хисарлъка ни отвежда в Кюстендил

7
Снимка: Facebook/hisarlakaexperience

След дългата изолация, ограничения и еднообразно-безопасен начин на живот Лято 2022 все повече ни провокира да прехвърлим ежедневието си в графа пост-Covid. И въпреки че пандемията сериозно напомня за себе си, а безопасността при обществени прояви придоби друго значение и смисъл, то в настоящия сезон събитията на открито са нещото, което може да върне приключението в делника ни. При това не говорим единствено за прояви по родното ни Черноморие. Само на част път от София се намира красивия град Кюстендил, а на 15 минути пеша от центъра му е парк Хисарлъка и едноименната късноантична и средновековна крепост, построена в края на IV и началото на V век и реставрирана преди няколко години. Именно на тази най-висока равнинна част от хълма за втора поредна година от 15 до 17 юли ще се проведе фестивалът за преживявания на малки и големи – "Хисарлъка експириънс".

"Няма да излъжем, ако споделим, че този град е специален – хората, атмосферата, историята. Въздухът е почти вълшебен, и за това сме нетърпеливи преживяването Хисарлък да се повтори", заявяват организаторите от Collective Crew. Тази година "Хисарлъка експириънс" ще бъде цели три дни и отново ще включва специална музикална програма, павилиони за храни и напитки, зони за отдих в бохемски стил за възрастните и много забавления за малките гости, обяснява ни Димитър Борисов. Сред музикантите, които ще пеят на средновековната крепост ще са "ТриГайда" и "Оратница", Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и група "No more many more".

"Тази година ще има много повече атракционни зони от миналата, подходящи за деца от една до 101 години. "Въжената градина", например ще присъства, защото миналата година интересът към нея беше много голям. Тази година сме добави еърбол стрелба, при която децата ще бъдат разделени на отбори, и стрелба с лък"– разказва Димитър Борисов.

По думите му, идеята за "Хисарлъка експириънс" се е родила от разговори с хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, с които заедно решили да привлекат вниманието на цяла България към района. А изборът на място на фестивала не е никак случаен.

"Конкретно тази крепост е изключително интересна и локацията е много подходяща за такъв тип мероприятия. Ние го направихме по предложението на "Сдружението по туризъм" и с подкрепата на община Кюстендил. Оказа се, че крепостта Хисарлъка не е много посещавана от туристи, извън хората от град Кюстендил. Ние се опитваме да променим този факт и да провокираме хора от цялата страна да дойдат до Кюстендил и да прекарат време сред прекрасните забележителности и природа на региона. Да се разходят из самата крепост, като над нея има вековна гора от секвои, които помагат при заболяване от астма и други дихателни затруднения" – уточнява Борисов.

В началото на юли екипът на "Сдружението по туризъм" в Кюстендил организира събитие, на което заедно с граждани и представители на администрацията коментираха настоящето и бъдещето на парк "Хисарлъка". Акцент беше поставен именно върху възможностите за подобряване условията за спорт и отдих и опазване на наследството и природната среда. В началото на годината кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви намерението на общината да изгради лифт с дължина около 2 километра, който да свързва централния градски площад "Велбъжд" на града и късноантичната и средновековна крепост на хълма. Подобна идея има още от времето преди демократичните промени в страната ни, но поради основно финансови причини все още не е реализирана. Едно подобно съоръжение би било истинска атракция за един от най-старите градове на територията на днешна България, смятат от общинската администрация. Част от целогодишното Хисарлъка преживяване, до което може да се докоснете в средата на настоящия месец.

Съставил: Весела Кръстева /по интервю на Яна Спиридонова, БНР-Радио София/ Снимки: Facebook/hisarlakaexperience
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Национален парк „Рила“

Отбелязваме Деня на парковете в България

На 24 май Европа отбеляза Деня на парковете, обявен от Европейската федерация на националните и природните паркове EUROPARC. Именно на този ден през 1909 г. в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка. Българското..

публикувано на 28.05.24 в 07:15

Хърватският бизнес разказва на българския за опита си от въвеждането на еврото

Конференция на тема "Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия" ще се проведе днес в София. Събитието е подготвено от Българската търговско-промишлена палата и Българо-хърватския бизнес клуб в партньорство с ръководителя..

публикувано на 28.05.24 в 07:05

Вторник до обяд – слънце, после ще се заоблачава и превалява

Във вторник , 28 май, минималните температури в страната ще са между 10 и 12°, в София 10°. След обяд се очаква заоблачаване. Ще има кратки валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Максималните температури ще са от 20 до 25°, в столицата 20°...

публикувано на 27.05.24 в 19:45