Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересно лято в Босилеград – творчески пленер и графити

Художници от България, Сърбия и Северна Македония и Украйна рисуват, вдъхновени от босилеградската природа

Снимка: Иво Иванов

Приятел ме покани да се разходим до Босилеград. „Хей го къде е, отвъд Кюстендил“, каза той и продължи да ме убеждава: „Знаеш ли, как там хората искрено се радват на всеки българин, който ги посещава. За тях идването на хора отвъд границата е истинска подкрепа от България“. Речено – сторено.

Минаването на границата при Олтоманци е като всяка граница. Сръбският митничар с интерес разгледа двата тома на енциклопедия, която носехме за българския Културно информационен център в града и заключи, че всичко това го има във „Википедия“. Обяснихме му, че книгата е много полезна, особено когато спре токът или интернетът. 

Иван Николов, който е двигателят и душата на Културно-информационния център в Босилеград, ни покани на едно мило тържество в близката местност “Добри дол“. Там 50 деца и родители тържествено отбелязаха края на първата смяна от „XIV Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”. Веднага след нея започва следващата смяна. Водени от вдъхновения учител Желко Насев освен с игри и изучаване на природата, децата се забавляват като придобиват знания в различни художествени дейности – рисуване, фотография, видео, работа с глина и дърво, театър, социални знания. В последните 6 години, самодейната първоначално, олимпийска ваканция се подпомага по програмата „Българска помощ за развитие” на МВнР . Част от децата предстои да отидат на организирана почивка на Черно море, като г-н Николов сподели, че продължава усилено да търси средства да разшири групата.

Срещаме се и с Александър Димитров. Той с възрожденска енергичност преодолява всевъзможни пречки, за да организира културно-образователните събития в малкото градче, населено предимно с етнически българи, което географски е заседнало в долината на р. Драговищица. С ентусиазъм ни разказва, че от 18 до 24 юли за втори път ще проведат международен художествен пленер. Сред 16-тимата творци има местни школувани художници, но и начинаещи гимназисти. Тази година към участниците от България, Сърбия и Северна Македония се присъединява и семейство бесарабски българи от Украйна.

„Не им даваме задачи, не искаме да рамкираме техните виждания за Босилеград  - обяснява ни Александър Димитров. – Имат пълната свобода да направят това, което им идва като вдъхновение. Нашата задача е да им покажем хубавите босилеградски села, природната среда, но като цяло те рисуват това, което им е на сърце.“

Картините от първия художествен пленер в Босилеград бяха показани в галерията на близкия български град Кюстендил. С нарастването на фонда нарастват и надеждите на организаторите творбите да бъдат показани в София и в други градове.

С пленера обаче творческите контакти от двете страни на границата няма да приключат. Александър Димитров очаква през лятото в Босилеград ученици от школа за графити в Кюстендил.

„Те ще бъдат гости на Босилеград. Вече сме подбрали пет местни къщи, върху които ще бъдат направени големи картини, модерно казано морали (графити) . Това ще се случи за първи път в града ни и съм сигурен, че ще бъде забелязано от всички. По някакъв начин нашият град ще се превърне в една изложбена постановка и по самите къщи и се радвам, че мога да го споделя с вас. Наистина предстои интересно лято в Босилеград.“

Така че, идете в Босилеград! Хей го къде е, там наистина ви очакват. 

Снимки: Иво Иванов

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44