Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересно лято в Босилеград – творчески пленер и графити

Художници от България, Сърбия и Северна Македония и Украйна рисуват, вдъхновени от босилеградската природа

Снимка: Иво Иванов

Приятел ме покани да се разходим до Босилеград. „Хей го къде е, отвъд Кюстендил“, каза той и продължи да ме убеждава: „Знаеш ли, как там хората искрено се радват на всеки българин, който ги посещава. За тях идването на хора отвъд границата е истинска подкрепа от България“. Речено – сторено.

Минаването на границата при Олтоманци е като всяка граница. Сръбският митничар с интерес разгледа двата тома на енциклопедия, която носехме за българския Културно информационен център в града и заключи, че всичко това го има във „Википедия“. Обяснихме му, че книгата е много полезна, особено когато спре токът или интернетът. 

Иван Николов, който е двигателят и душата на Културно-информационния център в Босилеград, ни покани на едно мило тържество в близката местност “Добри дол“. Там 50 деца и родители тържествено отбелязаха края на първата смяна от „XIV Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”. Веднага след нея започва следващата смяна. Водени от вдъхновения учител Желко Насев освен с игри и изучаване на природата, децата се забавляват като придобиват знания в различни художествени дейности – рисуване, фотография, видео, работа с глина и дърво, театър, социални знания. В последните 6 години, самодейната първоначално, олимпийска ваканция се подпомага по програмата „Българска помощ за развитие” на МВнР . Част от децата предстои да отидат на организирана почивка на Черно море, като г-н Николов сподели, че продължава усилено да търси средства да разшири групата.

Срещаме се и с Александър Димитров. Той с възрожденска енергичност преодолява всевъзможни пречки, за да организира културно-образователните събития в малкото градче, населено предимно с етнически българи, което географски е заседнало в долината на р. Драговищица. С ентусиазъм ни разказва, че от 18 до 24 юли за втори път ще проведат международен художествен пленер. Сред 16-тимата творци има местни школувани художници, но и начинаещи гимназисти. Тази година към участниците от България, Сърбия и Северна Македония се присъединява и семейство бесарабски българи от Украйна.

„Не им даваме задачи, не искаме да рамкираме техните виждания за Босилеград  - обяснява ни Александър Димитров. – Имат пълната свобода да направят това, което им идва като вдъхновение. Нашата задача е да им покажем хубавите босилеградски села, природната среда, но като цяло те рисуват това, което им е на сърце.“

Картините от първия художествен пленер в Босилеград бяха показани в галерията на близкия български град Кюстендил. С нарастването на фонда нарастват и надеждите на организаторите творбите да бъдат показани в София и в други градове.

С пленера обаче творческите контакти от двете страни на границата няма да приключат. Александър Димитров очаква през лятото в Босилеград ученици от школа за графити в Кюстендил.

„Те ще бъдат гости на Босилеград. Вече сме подбрали пет местни къщи, върху които ще бъдат направени големи картини, модерно казано морали (графити) . Това ще се случи за първи път в града ни и съм сигурен, че ще бъде забелязано от всички. По някакъв начин нашият град ще се превърне в една изложбена постановка и по самите къщи и се радвам, че мога да го споделя с вас. Наистина предстои интересно лято в Босилеград.“

Така че, идете в Босилеград! Хей го къде е, там наистина ви очакват. 

Снимки: Иво Иванов

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Грузия се събраха за Деня на българската просвета

В навечерието на 24 май - Деня на българската азбука,просвета и култура и на славянската книжовност, дипломатите от мисията ни в Тбилиси организираха (на 22 май) в двора на посолството събиране на българската общност в Грузия и свързаните с България..

публикувано на 23.05.24 в 20:09

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19