Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Албена Петрович-Врачанска звучат на фестивали из цяла Европа

Снимка: личен архив

За повечето от нас сега е време за почивка, срещи с приятели, особено с онези, които не живеят в България и с радост се връщат тук за седмица-две. За някои артисти обаче, лятото е време за усилена работа, участия в концерти, фестивали и доста пътуване по света. Сред тях е нашата сънародничка Албена Петрович-Врачанска, която от години живее и твори в Люксембург и винаги е твърдяла, че професията композитор не е приоритет на силния пол.

Доказва го постоянно, включително и през последните години, които спряха безброй проекти в областта на изкуството. Интервюто с нея записах по време на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", с който Албена има много успешно сътрудничество.

"От седем години редовно участвам в "Софийски музикални седмици" – разказва тя. – Всеки път поканата е свързана с премиерни изпълнения на мои композиции, представянето на поредния ми нов албум, а през 2020 г. бях "Композитор във фокус", което е чест за мен. Много съм благодарна на целия екип на това престижно събитие. В тазгодишното издание мои произведения бяха включени в рециталите на пианистките Мартина Табакова, Ваня Пешева и цигуларката Теодора Сороков, които осъществиха българските премиери на тези творби. Имах и един авторски концерт в рамките на фестивала с участието на Жоан Марти-Фраскиер – баритон саксофон (Испания), певицата Синтия Кнох – сопран (Люксембург), проф. Борислава Танева – пиано, аз също се включих като пианист. Представихме програмата на новия ми албум DREAMLOVER, който получи две номинации за престижните награди за класическа музика OPUS Klassik’22 (едната е за композитор на годината, другата – за изпълнител на съвременна музика за Жоан). Сътрудничеството ни с Жоан започна през 2016 г. Тогава се запознахме, разменихме свои албуми, аз му подарих "Crystal Dream", издание на Гега Ню.

Тогава се появи пиесата "Dreamlover", която Жоан включи в свой рецитал на голям фестивал в Барселона. След това написах Концерт за баритон саксофон, а по време на пандемията се появиха четирите поеми "Маски". Посветени са на маските, които носим, но не тези, които ни задължават да слагаме покрай пандемията, а маските като символ на човешкото поведение. Често пиша текстове към моите произведения, които изпълнителите прочитат или рецитират. Но сега реших, че посланието е важно и трябва да включа глас. Оказа се, че досега няма пример в класическата музика (или т.нар. Art Music) на подобно съчетание. Така че тези песни са нововъведение в класическия репертоар.“

От Албена научихме също, че Концертът за баритон саксофон е изпълнен премиерно от известния саксофонист и Камерен ансамбъл “Софийски солисти“ през 2018 г. След това изпълнителят предложил на композиторката да направи транскрипция за саксофон и пиано, а малко по-късно дошла и идеята за издаване на DREAMLOVER. Около две години по-рано, през март 2020 г., излезе албумът Bridges of Love, който съдържа пиеси за пиано от Албена Петрович-Врачанска в изпълнение на Пламена Мангова.

"Тя избра пиесите сред всичко, което съм писала за пиано – пояснява Албена. – Пламена е голям артист и аз ѝ се доверих напълно. Написах и една нова пиеса, която посветих на нея. Почти не успяхме да представим албума поради пандемичната ситуация в света, но той получи много добри отзиви в различни специализирани списания, както и номинация за OPUS Klassik’20. Пламена е много търсен артист, свири главно произведения за пиано и оркестър и повечето покани, които получава са за изпълнението на най-големите клавирни концерти, но когато има възможност, включва и пиеси от Bridges of Love."

Следващото твърдение едва ли ще чуете от Албена, но тя със сигурност е сред композиторите на съвременна музика, чиито произведения постоянно звучат по света. Преди да дойде в България, нейни творби са били изпълнени в Барселона (на фестивала Barcelona Modern), в Таранто, Италия (на фестивала Armonie di Primavera, Taranto) и в Мадрид (на концерт в зала Рiano Lab). В началото на юли в Словакия се състоя световната премиера на композицията ѝ А Long Wait за струнен оркестър, изпълнена на фестивала Дни на българската музика – Кошице, диригент Константин Илиевски. Последваха участия във фестивали във Франция (Nuits Musicales in Forterre, Bourgogne), където са прозвучали песни от paдио операта The Blue Piano, също в Гданск – Полша, на Фестивал за съвременна музика и в Касел, Германия, където на 3 август се състоя световната премиера на Голяма пиеса за орган и глас, поръчка на фестивал Brandneu i Siemens. На същата дата нейни произведения са изпълнени на фестивали във Франция и Исландия. Този впечатляващ списък от премиери и концерти говори за сериозен труд и способност да мотивира и вдъхновява изпълнителите. Сигурно и това няма да го чуете от нея. Остава ни само да ѝ пожелаем още успехи, които да споделя с приятелите на Радио България.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно..

публикувано на 06.05.24 в 09:35

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00