Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

5
Колорит от Събора в Копривщица
Снимка: Венета Николова

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България.

„Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от самобитните народни изпълнители на песни и танци, носителите на традициите, до хореографи, композитори, преподаватели, учени от различни институти, българи в чужбина и чужденци“, сподели Васил Герлимов, хореограф и режисьор на тържествените концерти в програмата на събора.

Русалии

Сред тези, които ще се завърнат със златни медали от града в сърцето на Средна гора, са "Джамал" от с. Кошов, Русенско, "Русалийски игри" от Петрич, момински обичай "Кумичене" от Койнаре, обредни хора, едно от които сватбено с еротични елементи от с. Делейна, Видинско, Бистришките баби и др.

Съборът продължава да изненадва своята публика. И в това издание бяха представени обичаи, които рядко могат да бъдат видени. Такова е например "Хорото на мъртвите" – много особен обичай около Великден, който се представя за първи път на фестивална сцена.

Кумичене

В снощния концерт участваха три чуждестранни групи – Балкански оркестър от Брюксел, сборна формация с ръководител Влада Томова, обединяващ изпълнители от САЩ, Италия, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Аржентина, и прекрасният хор „Чубрица“ от Холандия, сред членовете на който е някогашната редакторка от Английска редакция на Радио България Христина Карагеоргиева.

В днешния последен ден от програмата на форума се проведе кръгла маса на тема „XII-ти национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022 г. Тенденции, проблеми, политики“. В нея участие взеха учени от Националния етнографски институт с музей към БАН, Музикалната академия и др.

Снимки: Албена Безовска, Венета Николова
По публикацията работи: Миглена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37