Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български висши училища влизат в алианса “Европейски университети“

Медицинският университет в София
Снимка: wikiwand.com

Медицинският университет в София и Аграрният университет в Пловдив се присъединиха към консорциуми от инициативата "Европейски университети". Еврокомисията одобри още 4 алианса, в два от които участват българските висши училища. С тях вече 7 български университети са пълноправни партньори в инициативата.  

Медицинският университет влиза в консорциума INGENIUM включващ 9 европейски висши училища. Пловдивският аграрен университет се присъедини към UNIgreen, заедно с още 7 партньори. Пловдивчани са първият български представител, който е водещ партньор в своя алианс.  

Консорциумите в мрежата "Европейски университети", са 44. В тях участват 340 висши училища от 31 държави Очаква се сътрудничеството им да повиши нивото на научните изследвания и да улесни преподаването на интегрални умения и комплексни знания. Всеки от консорциумите за 4 години ще получи 14,4 млн. евро по програма "Еразъм+".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Кафеджийска става генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Кафеджийска на длъжността генерален консул на България в Одрин, Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг. Радослава Кафеджийска е юрист по..

публикувано на 27.09.24 в 18:29

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58