Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бялото братство и танцът на слънцето в Рила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора в бяло, наредени в кръг, танцуващи с поглед към слънцето – на тази незабравима гледка ще стане свидетел всеки, който през август посети Седемте езера в Рила. Ритуалът се нарича паневритмия и чрез него последователите на учението на Петър Дънов се свързват с природата и помежду си.

На 19 август членовете на Бялото братство посрещат Слънчевата нова година и за целта в района на езерото "Бъбрека" се събират хора от цяла България и света, които заедно изпълняват 28-те упражнения от паневритмията под звуците на специална музика.


Названието "паневритмия" произхожда от три корена – "пан", означаващ" цялостно, космическо“, "еу" – истинската същност на нещата, и "ритмия", влагащ идеята за специална музика. Когато се изпълнява от много хора, паневритмията се танцува в кръгове, което символизира единението между хората и природата.


Петър Дънов, известен по света и като Беинса Дуно ( 1864-1944), създава своя форма на езотерично християнство и придобива широка популярност далеч извън пределите на България. Най-влиятелният български духовен водач е роден в семейството на свещеника Константин Дъновски. Завършва средното си образование в Свищов, след което учи в Бостънския университет в САЩ. Връщайки се в България, пише първата си книга "Науката и възпитанието", публикувана през 1896 година. През 1914 година изнася първата си публична беседа, с която слага началото на неделния цикъл лекции "Сила и живот". В продължение на 30 години в 1600 неделни беседи той говори за петте основни добродетели, заложени в неговото учение – истина, любов, правда, мъдрост и добродетел.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15