Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно дали българите в Украйна ще гласуват на предстоящите избори

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Нов рекорд по брой на избирателните секции в чужбина прогнозира пред БНТ служебният външен министър Николай Милков. Според него на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще бъдат разкрити 700-800 места за гласуване в над 60 държави и в тях правото си на вот ще упражнят между 150 хил. и 250 хил. българи.

В Украйна може и да не се проведе гласуване, зависи от активността на сънародниците ни там, каза министърът. В Русия пък ще се гласува на две места – в Москва и в Санкт Петербург.

Що се отнася до дипломатическите отношения с Руската федерация, Николай Милков заяви, че те се развиват в тясна рамка, определена от факта, че Русия води агресивна война в Украйна. В момента не се обмисля отзоваване на още руски дипломати, но ако постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

България - на фестивал на културното многообразие в Сарагоса

България беше достойно представена на традиционния празник на културното многообразие "Zaragoza Diversa", провел се на площада пред внушителната катедрала „Пилар“ в испанския град Сарагоса на 18 и 19 май. В него традиционно се включват представители..

публикувано на 20.05.24 в 19:18

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35