Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реките на София" отново ни приканват на културен диалог за бъдещето

От 2 до 4 септември бреговете на столичната река Владайска ще бъдат сцена на любопитни събития

Снимка: @riversofthecity

Всяка голяма промяна започва с първата малка крачка и голяма вяра в по-доброто бъдеще. Мартин Янков е живото доказателство за това. Той е онези млади българи, които знаят, че промяната е възможна и може да започне от тях. Завършва "Ландшафна архитектура" в University of Greenwich във Великобритания, започва да практикува специалността си и дори основава свой бизнес. Седем години по-късно и точно когато нещата започват да се случват като в емигрантска приказка, Мартин се връща в България. Днес признава, че такъв е бил планът от самото начало на историята.

В разгара на световната COVID пандемия младият архитект се превръща в двигател на идеята за облагородяване и вписване в съвременната градска среда на реките в България. И така, малката крачка е направена в началото на 2020 година. Само няколко дни след обявяване на извънредно положение у нас, Мартин и група съмишленици – граждани, експерти и институции, основават фондация "Колективът" със скромната идея да организират събитие в Перловската река в София.

Представяли си да пуснат няколко светещи лодки, които да привлекат позитивно внимание към състоянието на реките на града. "От тогава до сега много хора се обединиха около идеята и тя се превърна в една национална инициатива, която се казва "Реките на града" и се случва вече в няколко града из България – в Русе, София, Габрово"– продължава лично разказа специално за Радио България Мартин. Така се ражда фестивалът „Реките на София“, а на 2 септември започва неговото трето поредно издание в и около река Владайска в столицата.

Фестивал, който прескача времевите граници на своята проява и се свързва със Зелената промяна, от която всеки европейски град има нужда днес.

"Това е една по-скоро дългосрочна градоустройствена инициатива. Идеята ѝ е да обедини експерти, институции и бизнес в едни дългосрочни визии за преосмисляне на връзката между града и реката. Защото в повечето български градове реките преминават някак си пасивно през тях. Няма я истинската връзка, въпреки че реката е първичният източник на живот за един град. Всеки един град в света е направен около река, а днес сякаш забравяме за тях. Те и така изглеждат. Докато град, който е приобщил реката към градската си среда е един по-радостен град и това се опитваме да покажем ние. Особеното тук, в София, е, че тези малки поточета, които минават през нея, са по-стари от града ни, от улиците му, от нас самите. И е много важно да им обърнем внимание и да им върнем красотата – разказва архитект Янков. – Представете си в забързаното ежедневие на столицата да имате възможност да се разходите покрай реката, да можете да седнете и да послушате шума на водата, която да е толкова чиста, че да искате да си потопите краката. Затова правим тези фестивали."

Категоричен е, че културата и подобни масови мероприятия са най-добрият начин да се привлече фокусът на обществото и институциите върху възможността "забравените реки" да бъдат облагородени и използвани по по-достоен начин.

Тазгодишното издание на "Реките на София" обещава да бъде изпълнено с разнообразна безплатна културна програма, музикални изпълнения, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино. Всичко това ще се случи по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад "Лъвов мост". Главният фокус тази година пада върху почистването на самата вода.

"Може би много от вашите слушатели знаят, че в софийските реки се изливат канални води. Това е проблем, който се случва и в други европейски градове, но все повече от тях вземат мерки той да се реши. В петък, на 2 септември, сме организирали дискусия, на която очакваме да присъства кметът на София, главният архитект на града, експерти на "Софийска вода" и независими такива, за да започнем да говорим за проблема и да търсим изпълними решения за него" – казва Мартин Янков.

Другият основен акцент в програмата е свързан с две международни отличия, които проектът на "Колективът" получи. "Реките на София" стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия – "Нов европейски Баухаус" и спечели Наградата "Европа Ностра".

"Тази инициатива на ЕК за Нов Баухаус търси реални, конкретни решения за градска среда, които да бъдат реализирани на европейско ниво и да бъдат вкарани в законодателството и администрацията по пътя на Европа към Зелената трансформация, която предвижда за 2050 година. В България все още се гледа малко скептично върху Зелената сделка, но когато наскоро се разходихме с част от екипа ми в Брюксел наистина се усети как цялата енергия на Комисията е насочена по пътя на тази трансформация. И новият Баухаус събира тези малки светлинки из цяла Европа с идеята да ги превърне в законодателства, които да се прилагат по пътя на зеленото бъдеще."

На откриването на фестивала на специално изградена сцена в каменното корито на Владайска река, признато още през 1988 г. за "паметник на градинското и парково изкуство", фондация "Колективът" ще получи наградата "Европа Ностра" за европейско културно наследство, която е и най-престижното отличие на стария континент в тази сфера. В присъствието на представители на ЕК тя ще бъде връчена лично от румънския архитект Ойген Вайда, член на журито. "Това е огромно признание за екипа ни", признава Мартин Янков, и допълнителна мотивация да вярват в това, което правят. "Не на последно място ни отваря още много пътеки и възможности за международни партньорства, които тепърва подготвяме и се надяваме през следващите години, заедно с български общини и международни експерти, да приложим на практика в България", казва оптимистично архитектът.

"Аз имам вяра и тя ме води натам, че всяко едно добро нещо, което си намислим ще се случи. Ясно е, че има доста предизвикателства по пътя, но с правилната настройка те се превръщат в нещо интересно и дори забавно. Защото единственият възможен за мен път е да обърнем внимание на ресурсите и ценностите, които имаме, да ги подчертаем колкото се може повече със светлина, с действия, с грижа. Трябва да го направим заедно като общество и като институции, да оправим тези места и да извлечем най-доброто от тях. Вярвам, че това ще се случи."

Цяло лято град Русе също е част от големия проект "Реките на града – Русе". Мартин Янков разказва, че още през месец май заедно с местни ученици и граждани направили конструкция в пространство, в централна част на русенския бряг на Дунава, където до момента са се организирали над 40 културни прояви. Огромният интерес към тях е доказателство, че хората имат жажда за подобни места. Особено за русенци, за които река Дунав е чистият и ясен символ на града им. Събитията там продължават до 30 септември, а между 23 и 25 септември община Габрово и фондация "Колективът" ще организират фестивал "Реките на града" в коритото на река Янтра. С надеждата това да е поредната дългосрочна градоустройствена инициатива по пътя на зеленото бъдеще.

Снимки:  Facebook / @riversofthecity
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14