Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родопската теснолинейка празнува

Снимка: tesnolineikata.com

Всяка първа неделя на септември е отредена за празник на една уникална туристическа забележителност в България – теснолинейката „Септември-Добринище“. Началото е поставено от Гражданско сдружение „За теснолинейката“ и неговия председател Кристиян Ваклинов, който през 2017 г. откри Дома-музей на т.нар. „малко влакче“ и в старата сграда на железопътната гара Цепина събра вековната история на линията. Спирката се намира в дефилето на Чепинската река, а сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години.

Основната идея е да се привлекат последователи към каузата за опазване на последната теснопътна ж.п. линия у нас с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин, а по маршрута й се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м над морското равнище. 

Гара Аврамово

През 2020 година единствената останала теснолинейка в България беше избрана в Топ 10 на анкетата на вестник „Гардиън“ за най-живописните пътувания с влак в Европа.

Въпросът за построяването на железопътна линия навътре в Родопите се поставя за първи път през 1915 година. Избрано е Чепинското дефиле, защото освен достъп до планината, по поречието на реката има най-много населени места. Така бъдещата железопътна линия, освен за осъществяване на пътнически превози, трябвало да послужи за извозване на дървесина и отбраняване на тези новоосвободени български територии. Днес строежът на линията през планината се изучава в реномирани архитектурно-строителни университети в чужбина, заради изключителните инженерни решения, позволили преодоляването на огромни денивелации, пълно съобразяване с особеностите на терена, както и постижението първите 39 километра от трасето на тясната 760 милиметрова линия да бъдат построени на ръка едва за 5 години.

БНР подкасти:

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15