Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк.
Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски туризъм в района. Хората от Крушари са приготвили колоритна програма. Представители на различните етноси ще сготвят на място най-характерните за своя бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб от жив квас, турска халва от печено брашно. Гостите ще могат да дегустират ашуре по автентична рецепта – с пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи и сухи плодове. През това време самодейци от местното читалище ще пресъздадат обичая ˮБеленка“ – белене на царевица, и ще приготвят мамалига – най-често слаганата храна на добруджанската софра в миналото.
Посетителите ще видят също как някогашните домакини са плели от царевична шума рогозки, подложки, килимчета и пр. Програмата на феста включва и музикална програма – български, турски и ромски фолклор, в изпълнение на самодейни състави от община Крушари.За децата пък са предвидени люлки, пързалки, катерушки и игри с тикви и кратуни.
Снимка: krushari.bgТрадиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..
Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..
Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..