Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк.
Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски туризъм в района. Хората от Крушари са приготвили колоритна програма. Представители на различните етноси ще сготвят на място най-характерните за своя бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб от жив квас, турска халва от печено брашно. Гостите ще могат да дегустират ашуре по автентична рецепта – с пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи и сухи плодове. През това време самодейци от местното читалище ще пресъздадат обичая ˮБеленка“ – белене на царевица, и ще приготвят мамалига – най-често слаганата храна на добруджанската софра в миналото.
Посетителите ще видят също как някогашните домакини са плели от царевична шума рогозки, подложки, килимчета и пр. Програмата на феста включва и музикална програма – български, турски и ромски фолклор, в изпълнение на самодейни състави от община Крушари.За децата пък са предвидени люлки, пързалки, катерушки и игри с тикви и кратуни.
Снимка: krushari.bgВ българската народна традиция Цветница и Лазаровден са свързани празници, от Лазаровден момичетата се подготвят за ритуала кумичене, който се изпълнява сутринта на Цветница. Тук се спазва много стара обредна традиция, свързана с вярата в..
През месеците април и май посетителите на Историческия музей в град Стрелча имат възможността да се запознаят с традициите около великденския цикъл чрез експозицията "Хубав Великден, йощ по-хубав Гергьовден". Изложбата дебютира още през..
Лазаровден се празнува от православните българи в събота преди Цветница. Основен обред е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. В него участват девойки над 16-годишн възраст, наречени лазарки. Те обикалят полето и къщите, играят и пеят..
Над 500 души от цялата страна се събират днес на националния фестивал " Някога... Когато хлябът имаше душа" в петричкото село Генерал Тодоров,..