Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Русенци почитат прочутата си торта "Гараш" с фестивал

Снимка: архив

Русе днес ще бъде домакин на първия у нас фестивал на торта “Гараш” и през целия ден в центъра на града сладкари от различни райони на страната ще демонстрират своите творения. В края на XIX век в русенския гранд хотел “Ислях хане” се ражда рецептата на прочутия захарен деликатес, който носи името на създателя си Коста Гараш. 

За основа на тортата майсторът от виенското сладкарско училище използва вече известната в цяла Европа торта “Сахер”, но променя рецептата – без брашно, без олио, но с много бутер, както русенци наричат кравето масло, с орехи, какао и много шоколад. “Туристите в Русе винаги питат за нещо специфично, което да опитат тук, и мисля, че тортата “Гараш” е много подходяща да ги изкушим”, каза зам.-кметът на Русе Златомира Стефанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет пое председателството на алианса "Transform4Europe"

На церемония в университета “Витаутас Магнус“ в литовския град Каунас, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Георги Вълчев, прие ротационното председателство на международния университетски алианс "Transform4Europe"..

публикувано на 23.10.25 в 10:25

Възможни са слаби валежи в Южна България, затоплянето продължава

В четвъртък , 23 октомври, минималните температури ще са от 6 до 11°, по Черноморието 13-16°, в София – 7°. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще е намалена заради мъгла или ниска облачност. През деня облачността над страната ще е..

публикувано на 22.10.25 в 19:16

Младите лекари ще получат желаното увеличение на заплатите си

На ниво коалиция сме взели решение представените искания на младите лекари като нива на възнаграждения да бъдат удовлетворени, заяви на заседание на парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов, предаде репортерът на БНР..

публикувано на 22.10.25 в 16:33