Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на композитора Петко Стайнов

Продължават честванията по повод 125-годишнината от рождението на бележития композитор

На 20 септември ще бъде открит паметник на акад. Петко Стайнов – един от най-видните български композитори, създал знакови за националната ни култура творби. Преди да ви разкажем повече за събитието, нека припомним, че наред с творческата си дейност, акад. Стайнов е първият председател на Дружеството на българските компонисти (композитори) ˮСъвременна музика“, основано през 1933 г., основател и пръв директор на Института за музика при БАН, основател, а от 1933 г. – дългогодишен председател на Съюза на народните хорове.

На 1 декември 2021 г. се навършиха 125 години от рождението му. По този повод в началото на миналата година беше създаден Национален инициативен комитет, ръководен от акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН. ˮБлагодарение на тази инициатива, както и на писмата, които акад. Ревалски изпрати до различни институции, годишнината беше широко отразена и в София, и в страната, въпреки сложната пандемична ситуация. Разбира се, ние бяхме замислили повече прояви, но не всички бяха осъществени, затова решихме да продължим честванията до 1 декември 2022 г.“ – отбелязва Петко Стайнов-внук, председател на фондацията, която носи името на неговия дядо.

Създадена преди 22 години, фондация ˮПетко Груев Стайнов“ развива огромна дейност, една от които е систематизирането и дигитализирането на огромния архив на бележития български творец.

ˮОсновната заслуга за това има моят баща – арх. Стефан Стайнов, един от основателите на фондацията и дългогодишен неин ръководител – казва Петко Стайнов-внук. – Благодарение на него имаме изцяло дигитализиран архив. Така се случи, че фондацията разполагаше с ограничени, но все пак достатъчни средства, за да може да развие своята дейност. Основната ни цел е да популяризираме и пазим паметта за личността на Петко Стайнов, но сред нашите приоритети е и популяризирането на българската класическа музика по принцип. Винаги сме били готови да сътрудничим на други организации, които имат сходни цели.
Една от инициативите ни през юбилейната година е завършване на проекта за паметника, който е дело на проф. Валентин Старчев и неговия син Камен Старчев. Архитект на композицията е Иван Аврамов. Ще бъде поставен в Борисовата градина, в непосредствена близост с лятната естрада и паметника на Панчо Владигеров.“

Заедно със Съюза на българските композитори и Съюза на слепите в България, фондация „Петко Груев Стайнов“ е инициатор, също и основният инвеститор. „Благодарни сме за подкрепата, оказана от Столична община, както и на всички „по веригата“, които съдействаха да доведем до успешен край това начинание“, подчертава Петко Стайнов-внук.

Откриването е предвидено за вторник, 20 септември, след което ще се проведе концерт. По думите на Петко Стайнов-внук, той е планиран отдавна и е съвпаднал с откриването. В него ще вземат участие хорът на Съюза на слепите с диригент Петър Матев и Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев. Ще прозвучат произведения от Петко Стайнов, а Софийският духов оркестър ще изпълни и произведения от чуждестранни композитори, тематично свързани с творчеството на Стайнов.

Снимки: Фондация „Петко Груев Стайнов“, Ани Костова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15