Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Снимка: stolica.bg

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в София, като това е първото по рода си събитие в Югоизточна Европа. 

Акцент в програмата е България и представянето на нашата музика на европейския фестивален афиш. Конференцията е основно събитие на Европейската джаз мрежа – най-голямата професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика. Създадена е преди повече от 30 години и има 180 членове от 34 държави. У нас ще дойдат 400 представители на различни организации, занимаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии. 

Заслугата за домакинство на София е на фондация AtoZ /AtoZ Foundation/ – единственият български член на професионалната мрежа, а изборът на страната ни за домакин цели интегрирането на региона ни в културната карта на Европа. Програмата на конференцията включва и концерти на 16 джаз проекта от страната. В селекцията участват изявени джазмени като Живко Петров, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Борислав Петров, Димитър Льолев и др. Основната цел на домакините е делегатите да припознаят България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15