Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български песни и ритми от Ню Орлиънс

Група „Трендафилка“ от Ню Орлиънс
Снимка: trendafilka.com

Ню Орлиънс е известен със своята пъстра мултикултурна общност, традиционната си кухня и най-вече с невероятното си музикално наследство. В световната столица на джаза почти всеки свири на някакъв инструмент, но не непременно джаз. „Тук хората са отворени към всякакви жанрове, например мой приятел свиреше на бас барабан, но сега се учи на български тъпан“ - казва Фийби Власи. Тя е родена и израснала в Атина, но от 9 години живее в Ню Орлиънс и е част от местната група за български народни песни "Трендафилка".

Срещнахме Фийби на Националния събор на народното творчество в Копривщица, където имаше участие, заедно с други чуждестранни почитатели на българския фолклор.

Фийби Власи

„Толкова много хора по света обичат българската и въобще балканската музика! В САЩ има голяма група от фенове на Балканите, те обожават музиката и народните ви танци и обичат да ги изпълняват. Тази непосредствена връзка с автентичната музика, с природата обединява много хора у нас, казва Фийби. Ние сме около 11 жени, репетираме всяка неделя. Аз съм гъркиня, имаме една сръбкиня, а останалите са американки. Освен това, в града имаме още една група - „Блато злато“, която изпълнява българска музика на акордеон, цигулка, тъпан… Другите две групи в Ню Орлиънс са Backyard Balkan Brass, която свири на духови инструменти, и Panorama - репертоарът им също включва балкански, в т.ч. и български парчета.“ – казва Фийби. И добавя, че често тези групи си сътрудничат и излизат заедно на сцена.

Цялото интервю с Фийби Власи на английски език може да чуете тук:

Вижте изпълнение на „Трендафилка“ на пиринската песен „Мори, айда, айда“ на сцената на The Marigny Opera House в Ню Орлиънс през месец май 2022:

На Националния събор в Копривщица американските „трендафилки“ от Ню Орлиънс пяха рамо до рамо с техните съграждани от групата „Блато злато“. „Свиря на акордеон и пея български народни песни от 10 години. В тази музика откривам много чувство и духовност, тъга и радост! “ - казва основателката на бандата Лу Кериг.

Лу Кериг

Тя е ирландка по произход, живее от години в САЩ и се е запалила по нашия фолклор покрай българската диаспора в Ню Орлиънс. Там Лу има много български приятели, които не са изгубили връзката си с България, с българската култура и музика. Така се родил проектът ѝ Блато злато“. В групата участват както българи, така и американци.

Групата „Блато злато“ от Ню Орлиънс

„През 2018 бяхме поканени на различни фолклорни фестивали в България, подобни на този в Копривщица, казва Лу. Представихме се на „Хоро при извора“ във Велинград, свирихме и на някои места по Черноморието. Това е магическо, неповторимо преживяване - да усвоиш българските народни песни в САЩ, от българската диаспора, да ги интерпретираш по своя собствен начин, защото няма как те да звучат напълно като в автентичния им вариант. И после да дойдеш тук, в България, за да ги представиш пред българска публика, да трогнеш до сълзи възрастните жени и да вдъхновиш младите да танцуват… Случвало ни се е след концерт, при нас да дойдат млади българи и да споделят : „Преди не се интересувах от българския фолклор, но като ви видях как свирите по този невероятен начин, започнах да го обиквам и сега го изучавам. И знаете ли, струва ми се, че и ние имаме някакъв принос в съхранението и разпространението на това ваше уникално наследство„ – казва в заключение Лу Кериг.

Цялото интервю с Лу Кериг на английски език може да чуете тук:

Вижте изпълнение на „Блато злато“ на песента „Залюбих си едно либе“ на фестивала за музика и изкуства Bayou Boogaloo в Ню Орлиънс, през месец юни 2022:

Снимки : Венета Николова, trendafilka.com, blatozlato.com


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05