Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

Георги Димитров
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2022 г. е Георги Димитров – диригент със забележителна творческа биография и половинвековен опит в областта на симфоничната, оперната и кантатно-ораториалната музика.

"Това е много високо отличие – каза г-н Димитров пред Радио България. – Аз съм безкрайно благодарен на хората, които ме номинираха и които са сред най-известните музиканти на България – Георги Минчев, Пламен Джуров, Павел Герджиков, Боянка Арнаудова и др. За мен това е признание за работата ми като диригент с всички български оркестри и като гост диригент в редица страни по света. Помня Марин Големинов като прекрасен човек, изключителен ерудит и музикант. Запознахме се преди години в Русе, когато подготвяхме неговата прекрасна опера "Зографът Захари" с режисьор Пламен Карталов. Тогава той дойде в града, работихме върху постановката, разговаряхме. Такива личности вече са много голяма рядкост."

Георги Димитров не е успял да присъства на церемонията по връчване на наградата, тъй като тя е съвпаднала с водения от него майсторски клас за диригенти в София, но е изпратил видеообръщение към журито и община Кюстендил с благодарност за престижната награда.

На събитието е присъствал кметът и представители на общинското ръководство.

Пианистът Веско Стамболов, носител на приза за 2020 г., е изнесъл концерт, научаихме от колегата от БНР Лили Големинова, внучка на Марин Големинов и член на журито.

Веско Стамболов

Тя сподели също, че изпълнителят е вложил средствата, получени като част от наградата преди две години, за да издаде диск с клавирни творби от български автори, сред които са и Пет импресии за пиано от Марин Големинов. Дискът е излязъл в Испания, където Веско Стамболов живее и работи от години, и вече има много добри отзиви от професионалната критика.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05