Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Цанков: Българската общност в Аржентина е лишена от право на участие в тези избори

Снимка: личен архив

Иван Цанков живее със семейството си в Аржентина от 22 години, но въпреки това твърди: "Разстоянията и животът на друго място не ни е превърнал в чужденци за България". Надява се депутатите в новия 48-ми парламент, за който ще гласуваме на 2 октомври, да успеят да загърбят различията и крамолите помежду си и да излъчат стабилно работещо правителство, което да се справи с предизвикателствата пред страната ни.

Иван Цанков е добре познат сред българската общност в южноамериканската страна като секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина“, интернет телевизия със същото име и интернет радио "Моята България", чрез които разказват за страната ни на испански език. Тук трябва да кажем, че в Аржентина има голяма българска диаспора, но точният брой на сънародниците ни там не е известен. Предполага се, че са между 50 000 и 150 000 души. Това са българи от първо до четвърто поколение и въпреки че доста от тях трудно разбират или изобщо не разбират български език, с интерес следят случващото се у нас.

Пред Радио България Иван Цанков споделя, че на всички избори досега семейството му е ходило до урните:

“За нас е важно да дадем вота си, защото ние не сме престанали да се чувстваме българи, въпреки че сме на друг континент от толкова много време. Активно участваме в живота в България като разпространяваме българската култура тук, на този континент. Освен това следим много повече българската политика, отколкото аржентинската.“

За съжаление обаче на тези избори българската общност в Аржентина е лишена от възможността да даде своя вот, разказва събеседникът ни:

“Броят на избирателите от последните избори до сега не се е променил. Но в България това е представено от посолството като липса на интерес за гласуване. Причината е следната: при трите предишни избора посолството се опита в разрез с изборния кодекс да постави в секционната изборна комисия хора, които не са подходящи, които не знаят български език. Това е изрично забранено в чл. 95 от Изборния кодекс, където е казано, че хората в изборната комисия трябва да владеят български език, т.е. не да го поназнайват.“

Иван Цанков обяснява, че самият той е бил многократно в състава на секционни изборни комисии и от опит знае, че често възникват затруднения в тълкуването на едни или други документи и има нужда от разяснения. "Представете си един човек, който не знае български, как ще се справи с тези документи. Когато хората не владеят езика, те ще са по-податливи на влияние. Естествено, че от посолството ще им помагат, ще им посочват с пръст кое квадратче да задраскат или какво да пишат в изборните документи. Това навежда на мисълта, че може да има манипулации", подчертава Цанков. Българската общност протестира срещу назначаването в комисиите на хора, не владеещи българския, като през ноември 2021 г. стига до Върховния административен съд. "Той насрочи дело седмица преди изборите. То не се състоя, защото в деня преди датата на съдебното заседание ЦИК промени състава на комисията според закона, т.е. махна хора, които не знаят български. И сега на тези избори посолството, така да се каже, си отмъщава“, твърди Цанков. По думите му посолството не предоставя на българите в Аржентина никаква информация за тези избори:

Това посолство не направи нищо, когато беше обявено в България, че ще има избори. Виждал съм съобщения на посолства в други страни с информация, електронни адреси и т.н. Това посолство все едно го няма. На страницата му на сайта на МВнР дори не е упоменато, защо няма да има избори. Ние мислехме, че има някакво забавяне, защото често страната домакин забавя съгласието си за разкриване на секции. Чакахме до последно и трябваше да се обаждаме в посолството да питаме, дали ще има избори. На страницата на посолството ще видите всякаква информация точно сега в изборните дни. Например, как посланикът засаждал дръвчета с други дипломати или почиствал плажове в не знам си кой квартал. Но няма да видите нищо за това, което сега в момента в България вълнува всички, включително и нас тук, нищо че не сме в България.“

На въпрос доколко адекватни са посланията в тази предизборна кампания и напипват ли кандидат-народните избраници реалния пулс на обществото, Иван Цанков отговаря, че предизборните послания често се разминават със случващото се след изборите, затова ги приема с резерви. „Освен това в тези избори има липса на нови лица. Дори да има нови концепции, това са същите хора“, допълва той. Според него, основният проблем, който пречи на България да поеме напред с едно стабилно управление, е че:

“Властта продължава да бъде нещо много притегателно за хората. Очакванията на тези, които участват, за най-голямо съжаление са съвсем не да работят за България, да подобрят положението на българите и България да върви напред, а по-скоро нещо доста по-ограничено – как да оправят положението на партиите си или още по-лошо – личното.“

В условията на настоящата криза акцент в работата на новото правителство на България трябва да е икономическата сфера, за да се изкарат зимните месеци, след което страната ни да продължи напред, смята Иван Цанков от Аржентина.

Снимки: личен архив, Facebook/ Sociedad Cultural Búlgara "Ivan Vazov" de Berisso

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35