Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Облаче ле бяло" – една от вечните песни на България

Ран Босилек
Снимка: Facebook/BulgarianArchives

"Я кажи ми, облаче ле бяло,
отде идеш, де си ми летяло?
Не видя ли бащини ми двори
и не чу ли майка да говори:

"Що ли прави мойто чедо мило,
с чужди хора чужди хляб делило…"

Така започва любимата българска песен "Облаче ле бяло", по текст на Ран Босилек – псевдоним на Генчо Негенцов, български писател, поет, преводач, създал прекрасни произведения за деца и възрастни.

Заглавието, поставено от автора, всъщност е "Я кажи ми, облаче ле бяло" – първите няколко думи от стихотворението. То е написано през 1916 г. в Брюксел, където Генчо Негенцов е студент по право. Скоро след това текстът се превръща в красива песен, изпълнявана по тържества и вечеринки. Казват, че писателят много се гордеел, че хората приемат "Облаче ле бяло" за народно творение. Дори имал обичай да излиза на улицата, на която живеел ("Цар Иван Асен II", до "Орлов мост") и питал минувачите дали знаят кой е авторът на текста. Най-голяма радост му носели отговорите: "Текстът е народен".

Сред многобройните изпълнители на "Я кажи ми…" са популярните Георги Рафаилов и Мария Петрова, "Ева квартет" и Даниел Спасов, Ваня Костова, Деси Добрева, световноизвестните Силви Вартан и Ищар, а също – Дони и Момчил.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

"Откакто ти" – пролетно откровение на Преслава Пейчева

Преслава Пейчева не спира да записва нови песни – вече е факт последният ѝ сингъл "Откакто ти" с подчертано клубно звучене. Освен изпълнител, в него тя отново е автор на текста и съавтор на музиката с Ясен Велчев, с когото са заедно и..

публикувано на 31.05.23 в 09:05

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на..

публикувано на 29.05.23 в 09:38

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05