Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от установяването на дипломатически отношения между Армения и България

Засилва се интересът на българските предприемачи към Армения

Арменската общност в България е мост между двете държави

Посолството на Република Армения в България

2022 година е специална за българо-арменските отношения. Страната ни признава независимостта на Армения на 23 декември 1991 г., а дипломатическите отношения са установени на 18 януари 1992 г. През годините са подписани десетки спогодби и меморандуми във всички сфери, а съществена роля за активизиране на отношенията между двете страни играе Българо-арменската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Посланик Армен Едигарян и президентът на България Румен Радев
"Нашите две държави вървят напред с решимост да поддържат близост. През последните 30 години те са създали работещ механизъм за сътрудничество и ние работим неуморно за по-нататъшно укрепване на нашето партньорство" – отбеляза извънредният и пълномощен посланик на Република Армения в България Н. Пр. Армен Едигарян, по време на откриването на изложбата "Памет" в София.

Арменците са четвъртото по големина малцинство в България. По данни от преброяването на населението през 2011 г. те са 5 235, а по неофициални данни, предоставени от посолството на Република Армения в София, те наброяват около 30 хиляди души (в това число и граждани на Армения).

"Арменската общност в България запазва специфичната си роля на мост между двете държави. Историческата памет е незаменима и определяща за естеството и силата на нашите отношения. Нашите два народа споделят европейски ценности, културна близост и дълбоко взаимно уважение и разбирателство" – посочи Армен Едигарян.


Културните връзки между двата народа са от изключително значение. В началото на октомври посланик Армен Едигарян откри изложбата "Памет", посветена на 100-годишнината от масовото преселване на арменски бежанци в България и 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

"Това са чудесни поводи да разсъждаваме върху силата и културната привлекателност на арменската нация и да оценим отношенията ни с България и братския български народ", отбеляза дипломатът.

По данни на НСИ за 2021 г. стокообменът с Армения възлиза на 42,556 млн. долара. Най-голям процент в износа заемат нефтените масла, перилни препарати, медикаменти, трактори. Страната ни внася от Армения предимно спиртни напитки, вина, изделия от керамика, дървен материал. Засилва се интересът на българските предприемачи към Армения, а преките арменски инвестиции в България за 2021 г. са 15,4 млн. евро.

Ключово значение за стимулиране на партньорството има разширяването на транспортната свързаност в Черноморския регион и Кавказ. Визовият режим и липсата на директна самолетна връзка между София и Ереван обаче затрудняват двустранните туристически връзки. Полетите между двете столици бяха обсъдени още през 2020 г., но все още не са станали факт.

Що се отнася до ескалацията на продължаващото десетилетия напрежение по границата на Армения с Азербайджан, посланик Армен Едигарян беше категоричен:

"Укрепването на независимата държавност, суверенитет и демокрация, установяването на справедлив мир и стабилност в региона продължават да са приоритет номер едно на арменското правителство, въпреки многото предизвикателства, включително продължаващата агресия на Азербайджан срещу суверенната територия на Армения."


Посланик Едигарян отправи и пожелание към българи и арменци:

"Поздравявам всички нас с тези важни годишнини и отправям най-добри пожелания за напредък и успех на арменските българи. Да живее вечното приятелство между Армения и България!".

Цялото тържествено приветствие на посланика на Република Армения Армен Едигарян може да чуете на страницата на „Радио България“ на английски език.

Снимки: Посолство на Република Армения

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00